Площадка за цирк ще има в новия парк "Възраждане" 07.06 | 16:11

Парк "Възраждане" ще е първият новопостроен парк от много години

От Кремена Бедерева

Площадка за цирк ще има в новия парк "Възраждане", чието изграждане се предвижда да започне през тази година, съобщи за БТА директорът на дирекция "Зелена система" Ралица Маджарова.

По думите на Маджарова във времето, в което няма цирк, площадката ще се използва за велосипедни състезания. Парк "Възраждане" ще е първият новопостроен парк от много години, като първият етап ще обхване 70 дка, а отделно от тях върху други 21 дка ще има спортни съоръжения.

В парковото пространство ще има амфитеатър за открити представления, както и фонтан във водното огледало, на който ще е картата на Европейския съюз.

Стойността на цялостното изграждане на парка ще е около пет милиона, а първият етап на парковото строителство трябва да започне до края на тази година. Във втория етап на реализацията на парка се предвижда и строителството на голям детски сектор.

В друга зелена площ - Градската градина, през тази година предстои да бъде построена и оборудвана първата в страната музикална детска площадка. Вече има интерес и от спонсор, който ще заплати строителството. Всеки един от елементите в тази детска площадка ще свири или пее, обясни Маджарова.

Тази година общината планира да реконструира градината при паметника на Патриарх Евтимий, както и пространството между бул. "В. Левски" и пл. "Орлов мост" по бул. "Цар Освободител". Общата площ на градските паркове и градини, както и на представителните обекти от зелената система в София е 9 600 декара.

По данните на дирекцията образуваните зелени отпадъци от тях са разделени основно в три групи - от трева, клоните от резитбата, както и от шумата и листната маса. До 5 процента от зелените отпадъци са от сезонните цветя и дървесната маса от сухи и изгнили дървета. За миналата година общото количество на зелените отпадъци е 12 453 куб. м.

Най-голяма е площта на парковете и градините в район "Красна поляна" - 18,20 процента, "Изгрев" - 17, 23 процента, "Триадица" - 16,20 процента и в "Средец" - 8,33 процента от всички зелени площи в града.

В София има около 100 хиляди дървета, които са част от алейната или уличната мрежа. Генерираните отпадъци за миналата година от тях са близо пет хиляди куб. м. Две трети от тях са от клоните им след резитба.

По данни на дирекцията междублоковите пространства и локалните градини по столичните квартали са общо 13 600 дка. Половината от генерираните от тях отпадъци са от косенето на тревата.

Водещи

Най-четени