Правят нов спортен комплекс в София 30.05 | 11:54

От юли ще започне изграждането му - до мястото, където ще се строи парк "Възраждане"

От Кремена Бедерева

От юли ще започне изграждането на спортен комплекс до мястото, където ще се строи парк "Възраждане", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя откри дебат за обществените интереси в областта на спорта, иницииран от общината и от асоциация "Европа Спорт", информира БТА.

По думите на Фандъкова до края на юни ще бъде готов проектът за комплекса, който ще е в 23-декаровия терен на "Спортна София" ЕАД. При реализирането на първия етап ще има пет игрища - едно с размери 36/66 м, а другите четири - с размери 20/40м.

Освен тях ще се изградят и 2 тенис-корта, изгрище за плажен волейбол и футбол, детски кът. Общият размер на инвестицията ще е 1,5 млн. лв. При започването на втория етап се предвижда строителството на паркинг.

На терена на "Спортна София" там в момента има закрита спортна база и футболно игрище, уточни кметът.

До края на годината ще бъдат изградени общо 10 км велосипедни алеи, като 7,2 км от тях са в "Младост", а останалите - по бул. "Гоце Делчев". Така общата дължина на велоалеите ще достигне 18 км.

С пари от Специализирания приватизационен общински фонд са реновирани 32 басейна в детските градини в столицата, 96 физкултурни салона в училищата, както и са изградени 56 нови спортни площадки в столичните райони.

До края на следващия месец предстои да бъде открита скейтборд-площадката в парка на ж.к. "Студентски град".

Общината е инвестирала близо един милион лева в изграждането и покупката на съоръжения за нея.
Фандъкова връчи почетни плакети на млади спортисти, завоювали медали от световни и европейски първенства - Александра Жекова, Владимир Зографски, Ния Димитрова, Красимир Анев, Джанан Ахмед,
Йоана Дамянова, Карин Околие, Лъчезар Шумков, както и на общественици, спортни деятели и журналисти.

Водещи

Най-четени