Проектът за "Лъвов мост" предизвика разногласия 16.09 | 19:45

Вижте какви са бурните критики и алтернативите

От Цанка Донкова

Проектът за облекчаване на движението при "Лъвов мост" предизвика бурни критики още преди да е започнал. Предвиждаше се дори ремонтрните дейности да започнат тази седмица, но това може и да се отложи.

Проектът е разработен от архитекта инж. Йордан Прашанов, ръководител на проектантския колектив в "Пътпроект 2000". Идеята е да се разпредели движението на три нива.

Първото да е на височината на сегашното кръстовище и предвижда преустройство в кръгово около съществуващия мост, като се предполага и изграждането на два нови моста над реката. Второто ниво трябва да съдържа двата транспортни тунела на бул. "Сливница", които осигуряват движението към Сточна гара и ул. "Опълченска". А третото ниво ще е нивото за метрото и пешеходното движение, организирано в пешеходен тунел.

Проектът е на стойност над 22 млн. лева. Но още преди началото на строителните дейности се появиха критики и алтернативи. "Група Град", сдружение на млади архитекти, които се обявяват в защита на обществения интерес и публичните инвестиции, представиха свой алтернативен проект.

Той бе подкрепен от редица други организатори като Сдружение Трансформатори, WHAT асоциация и Сдружение "Велоеволюция".

Вижте защо се появиха алтернативни проекти и какви точно са критиките в Econ.bg.

Водещи

Най-четени