София връща надвзетите пари от данъците 22.03 | 20:19

Възстановени са разликите в сумите на всички подали своите искове

От Елена Коцева

На общо 308 собственици са възстановени разликите в сумите по данък "сгради" и такса "смет" в София, отчитат от Столичната община.

През днешния ден искания за възстановяване на внесени средства са подали общо 379 собственици на недвижими имоти.

В данъчната служба в район "Младост" са обработени и възстановени разликите в сумите на всички подали своите искове през вчерашния ден, както и по-голяма част от тези, подали през днешния. 

Проверката, назначена от кмета на София във връзка с проблемите, възникнали около презонирането на града сочи, че в резултат на това са повишени данъчните оценки на части от имотите в районите "Лозенец", "Красно село", "Искър", "Студентски", "Оборище", "Възраждане" и "Младост", а намаление на данъчните оценки поради попадането в по-ниска зона е имало в части от районите "Овча купел" и "Подуяне". 

Единственият район от проверяваните 11, където се е получило по-високо от обявеното от общината завишаване на данъчните оценки вследствие на новото презониране, е част от район "Сердика", съобщава БТА.

При презонирането на кв. "Банишора" собствениците на част от имотите е трябвало да плащат данък "сгради" и такса "смет" с 77,91 процента по-високи от тези, които са плащали през миналата година.

Проверяващите са установили, че вследствие на недобър контрол през годините - от първото зониране на София през 1998 година, се получило така, че имотите да се водят в четвърта, вместо в трета зона, където са били определени с решение на Столичния общински съвет.

Според проверяващите вина за липсата на контрол имат главният архитект на района и началникът на данъчната служба там. 

iNews припомня, че след като започна данъчната кампания хиляди граждани се възмутиха от новите ставки. От общината тогава предложиха, а общинските съветници приеха с пълно мнозинство отмяната на презонирането на града на заседанието си на 17 март. Скандалът доведе и до една оставка - на заместник-кмета Герджиков. 

Решението за връщането на старите граници на зонирането влезе в сила от 21 март, а до засегнатите собственици на имоти са изпратени нови уведомления за дължимите данък "сгради" и такса "смет".

Водещи

Най-четени