София залага с 230 млн. лв. повече в новия бюджет 22.01 | 14:29

Приходите от данъци и такси за 2013 г. с 30,2 млн. лв. повече

От Мая Александрова

Проектобюджетът на Столичната община за тази година е 1,466 млрд. лв. Това е с около 230 млн. лв. повече от този за предходната година. Това съобщи на пресконференция в общината кметът Йорданка Фандъкова.

Тя официално внесе с доклад до Столичния общински съвет проектобюджета за 2014 година.

"Бюджетът е с изключително сериозна капиталова програма за около 714 млн. лв.", посочи Фандъкова.

Много важно по думите й е, че по-голямата част от тези средства са безвъзмездно европейско финансиране по оперативните програми, като общата стойност е около 470 млн. лв.

Столичният кмет посочи, че съфинансирането от страна на общината е около 45 млн. лева. Това е и голямото предизвикателство пред общините, защото когато се кандидатства по оперативните програми, те са длъжни да осигурят съфинансиране.

Йорданка Фандъкова каза, че в сравнение с представения през декември проектобюджет има увеличение на средствата за капиталовата програма, предвидено е и финансиране за ремонт на Софийската градска художествена галерия.

Градоначалникът открои големите проекти на общината, които получават финансиране през тази година - проектът за метрото, финансиран по ОП "Транспорт" с близо 97 млн. лв.; закупуването

на трамваи, автобуси и метровлакове, заводът за отпадъци и изграждането на канализация по ОП "Околна среда" на обща стойност около 311 млн. лв.; проекти по ОП "Регионално развитие" за около 60 млн. лв.; Интегрирания проект за градски транспорт с доставка на нови тролейбуси; проектите за Музея за история на София, за парка на НДК, защитените жилища, съобщи БТА.

Заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов посочи, че приходите на Столичната община от данъци и такси за 2013 г. са 486,9 млн. лв., което е с 30,2 млн. лв. повече в сравнение с предходната година.

Той добави, че събираемостта при данъка за моторните превозни средства е надхвърлена с 0,3%, което се дължи на усилената работа през годината, както и на връзката с пунктовете за технически прегледи.

Към края на 2013 г. реално разплатените суми са 848 млн. лв., от които 504 млн. лв. са от приходи на общината.

Барбалов информира, че Столичната община е дофинансирала държавни дейности за 23,7 млн. лв. Разплатените към бизнеса средства към края на 2013 г. са 352,3 млн. лв., от които 216 млн. лв. са средства по оперативни програми.

Дончо Барбалов отбеляза, че общината прави всичко възможно да се възползва от наличните средства по европейските проекти.

"Заложените собствени приходи за тази година са 528 млн. лв. Това е с около 2 млн. лв. повече спрямо предходната година", отбеляза зам.-кметът.

Той коментира, че предстои една тежка финансова година, тъй като постигнатото през изминалата година е добро, но има още неща, които могат да бъдат подобрени от гледна точка на събираемостта. По думите му предстои предизвикателството с новата данъчна кампания, която ще започне през март.

Водещи

Най-четени