София с нова програма за управление на отпадъците 06.06 | 12:27

Проектът е насочен към превенция образуването на отпадъци

От Кремена Бедерева

Столична община е в навечерието на подготовка на нова програма за управление на отпадъците, която ще обхваща следващия 5-годишен период. Това каза Мария Бояджийска, зам.-кмет "Зелена система, екология и земеползване" на откриването на Първа Регионална Конференция "Политики за управление и предотвратяване образуването на отпадъци на територията на Столична община”, информира Агенция "Фокус”.

"Съгласно новата директива за управление на отпадъците, рамковата директива и последните изменения, които подготвя Министерство на околната среда и водите, мерките по предотвратяване образуването на отпадъци ще бъдат с най-висок приоритет”, каза Бояджийска.

По думите ѝ висока оценка ще се дава на всички проекти и мерки, които са свързани пряко с намаляването на количествата генерирани отпадъци, както от домакинствата, така и от бизнеса.

"Проектът Pre-west или "Подобряване ефективността на политиките, прилагани от местните власти за намаляване генерирането на отпадъци на територията на ЕС” се финансира по програма INTERREG IV C на ЕС. Той е одобрен от Комитета за наблюдение на програмата на 5 ноември 2009 г. и се изпълнява от 1 януари 2010 г.

Проектът е с продължителност три години и има за цел да повиши ефективността на местните политики, насочени към превенция образуването на отпадъци като значително се намали генерирането на отпадъци в градовете чрез тясно сътрудничество, а местните и регионалните власти, обществените организации и други заинтересовани страни", каза Бояджийска.

Дейностите, които включва проектът, са разработване на методология и идентифициране на индикатори за предотвратяване образуването на отпадъци.

"Има две категории индикатори – за дейности и за резултати. Формулираните екологични, икономически и социални индикатори се използват за изграждането на уеб базирана информационна система”, каза Бояджийска.

Водещ партньор по проекта е Регион Марше -Анкона, Италия. Сред останалите партньори са Обсерватория за управление на отпадъците Ил-де-Франс, Франция; Асоциация на Градове и региони за рециклиране и устойчиво управление на ресурсите, Брюксел. В проекта участват общини от Испания, Румъния, Швеция, Финландия и Малта.

Водещи