София става все по-модерна 29.05 | 17:32

Икономиката на Столичната община е стабилна, приходите нарастват

От Гергана Златкова

Икономиката на Столичната община е стабилна, приходите за 2012 година са нараснали.

Това съобщи днес на пресконференция председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков, който представи резултатите от т.нар. балансови комисии за състоянието на общинската икономика.

Резултатите от работата на комисиите ще бъдат описани в доклад, който ще бъде внесен в Столичния общински съвет.

Едноличните общински дружества са 64, от тях 20 са търговски, 44 са лечебните заведения, като във всичките са наети над 14 хиляди души, съобщи Герджиков.

Той посочи, че приходите на дружествата за 2012 г. са на над 1,59 млрд. лева, което според председателя на СОС е удовлетворителен резултат предвид на трудната финансова година.

Общият положителен финансов резултат на 13-те търговски дружества е 18,8 млн. лева.

Положителен е финансовият резултат и на 28-те общински лечебни заведения, отбеляза Герджиков.

По думите му общото нарастване на приходите през 2012 г. спрямо 2011 г. е 9 процента, а разходите са се увеличени с около 10 процента през миналата година спрямо предходната.

Герджиков обяви, че дружествата с най-добър финансов резултат през 2012 г. са Центърът за градска мобилност с печалба 4,36 млн. лв., "Топлофикация София" - с 2,7 млн. лв., и "Чистота-Искър" - с 1,9 млн. лв. печалба. Подобрен финансов резултат показват търговските дружества "Столичен автотранспорт", "Софийски имоти" и някои лечебни заведения, отчете председателят на СОС.

Той посочи, че очакваният дивидент от търговските дружества, който по закон е 80 на сто от тяхната печалба, е 10,635 млн. лв., от дружествата с ограничена отговорност - 2,2 млн. лв., а от лечебните заведения - 1,8 млн. лв., или общо 14,485 млн. лева.

По програмата за извършване на текущ ремонт на пътната инфраструктура на територията на Столичната община са извършени ремонти по 357 вътрешноквартални улици, съобщава пресцентърът на Столичната община.

Ремонтирани са 382 000 кв. метра пътни настилки, 12 540 кв. метра тротоарни настилки, 5230 метра еластични огради, 285 ревизионни шахти и улични оттоци.

Изградени са 36 изкуствени напречни неравности и повдигнати пешеходни пътеки.

Ремонти се правят във всички райони на територията на Столичната община.

В момента е в ход и обществена поръчка за ремонт на подлезите по бул. "България". 

Водещи

Най-четени