Спряха от движение 2 маршрутки в столицата 27.06 | 13:53

Инспекторите на ИА "Автомобилна администрация" спряха и 37 автобуса за технически неизправности

От Кремена Бедерева

Две маршрутни коли са били спрени заради нередности след проверките на ДАИ в София, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

От 23 юни до днес са проверени 79 от общо 200 маршрутни коли, които се движат в града. Проверката е по инициатива на кмета на общината и е във връзка с инспекция на условията и състоянието на автопарка.

Съставени са общо 11 акта, главно заради липсващи документи, но прави впечатление, че през първите два дни количеството актове е било по-високо, а след това са съставяни по два акта на ден. Според кмета това означава, че има дисциплиниране от страна на водачите.

Инспекторите на ИА "Автомобилна администрация" пък спряха временно от движение 37 автобуса за технически неизправности и са съставили 374 акта от началото на проверките, които започнаха на 20 юни, до днес. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта.

Проверените превозни средства са 3167. Най-честите нарушения са спукани спирачни дискове, износени гуми, просрочено време за управление от водачите, непреминат годишен технически преглед, спукани челни стъкла, счупени огледала за обратно виждане, липса на маршрутни разписания.

Масираните проверки на автобусите бяха разпоредени от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Акцията бе на територията на цялата страна в рамките на една седмица (от 20 до 26 юни).

Инспекторите проверяваха автобусите на автогарите, както и на междинните спирки. Екипите на ИА "Автомобилна администрация" ще продължат да правят внезапни проверки на обществените превози на пътници и товари.

Водещи

Най-четени