Столичното метро пести около 80 000 тона вредни емисии годишно 22.05 | 17:13

Екосредата в София ще се подобри още с пускане на завода за отпадъци наесен

От iNews.bg

Столична община е постигнала реални ефекти в подобряването на околната среда. Столицата спестява около 80 000 тона вредни емисии годишно благодарение на разширението на метрото, чийто принос в системата на градския транспорт вече достига 30%. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при откриване на тематична изложба, свързана с опазването на околната среда.

Припомняме, че "Зелена София" е сред приоритетите в работата на Фандъкова. Изброи и други проекти на общината, подкрепени от правителството и МОСВ, които са допринесли да се защити околната среда на столичани.

Такива са проектът за ефективно улично осветление в няколко столични квартала, които са намалили вредните емисии с близо 3000 тона годишно. Модернизирането на тролейбусния транспорт пък е довело до икономии на електроенергия с близо 15%.

Фандъкова припомни и за изградените две инсталации за преработка на екологични отпадъци, а самият завод за отпадъци ще заработи от есента. "Това ще ни позволи да рециклираме 57% от отпадъците на София, като производството на зелена електроенергия ще достигне до 5460 меват часа годишна електроенергия", каза кметът, цитирана от Фокус.

 

Тя изтъкна, че Столична община в последните години работи последователно за устойчивото развитие на София, като прилага политики за опазване на околната среда във всяка сфера.

Водещи

Най-четени