Такси в София - по-скъпо, отколкото в Лондон 09.10 | 16:04

Англичанин плати 130 лв. за 9 км с такси в столицата ни - двойно повече от английската столица

От Беатрис Николoва

За таван на такситата у нас се говори твърде отдавна и може би никой не го помни. Според действащия закон най-скъпото такси в България може да струва 1,30 лева за километър през деня и 1,60 лв. на километър през нощта.

Въпреки действащия закон в София продължава да гъмжи от нелегални таксита, които с удоволствие съдират кожата на всеки чужденец, който идва по един или друг повод в нашата страна.

Поредния пресен случай е на англичанин, който е пристигнал по бизнес дела у нас. След като господинът е на Термина 2 на "Летище София", е посрещнат от млад, добре облечен мъж, който го приканва да си хване такси. Бизнесменът се съгласява и това му струва 130 лева за скромните 9 км - от Термина 2 до "Бизнес парка", в "Младост" в София.

Според гражданина на Великобритания за същото разстояние в Лондон би платил около 30 паунда (близо 74 лева). В английската столица има минимална такса от 2,40 паунда, която трябва да платите при возене.

Допълнителни такси се добавят, когато извикате такси по телефона или на Коледа и Нова година. Много от черните таксита в английската столица приемат плащане с кредитна или дебитна карта, но попитайте водача, преди да потеглите.

За плащане с карта има допълнителни такси. Всички черни таксита са пригодени за хора в инвалидни колички и могат да превозват кучета-водачи.

iNews се обърна към Столична община за коментар за измамата. Очакваме отговор от Транспортната комисия към общината за случая с измамения англичанин. 

Водещи

Най-четени