Телекомуникационни, аутсорсинг и ИТ компании движат пазара на офиси в София 18.10 | 14:03

Столицата ни е сред най-пренаситените пазари на офис пространства. Незаетите площи са достигнали 21% през първото полугодие

От Миглена Ивановa

Компаниите от телекомуникационния, аутсорсинг и ИТ сектора са били най-активни на пазара на офис площи в София през първото полугодие, сочи доклад на Colliers International. Нетното усвояване на пазара на офис площи в периода януари – юни е отбелязало 27% увеличение спрямо предходните 6 месеца. Остава високо, обаче, нивото на незаетите офис пространства. Свободните площи са 21% от общото количество, като то е по-високо за сградите от Клас А и Клас Б – доказателство за ценовата чувствителност на пазара.

Ключовите параметри на пазара на офис площи в София остават наемните нива, локацията и функционалността на сградите”, коментира Антон Славчев, мениджър „Офиси и Бизнес Паркове” в Colliers International. Според него, в близките месеци трябва да се очакват повече сделки при атрактивни наемни нива и условия. За основен двигател на търсенето Славчев посочва ефекта от по-нататъшното консолидиране и глобалните сливания и придобивания.

В световен мащаб пазарите на офис площи вече се връщат към нормалните си нива. Отдаването на офис площи се е повишило значително спрямо предходните шест месеца. Най-стабилен ръст на пазарите се отчита в Азия, Латинска Америка и Канада.

Лондон отново запази позицията си на най-скъп пазар на офис площи в региона, като сегашните искани наеми за Клас А офиси в Уест Енд са 95 евро/кв.м за месец. Увеличение на наемите е отчетено още в Париж, Тел Авив и Цюрих.

През първото полугодие е регистрирано намаляване на незаетите площи в централен Лондон, Мадрид, Дъблин, Москва и Тел Авив. На този фон, обаче, особено силно бе усетено нарастване на свободните площи Дубай, Риад, София, Букурещ, Атина, Абу Даби, Будапеща, Йоханесбург и Тирана. За всеки от изброените градове съответното ниво на незаети площи се е увеличило с поне 4% за първата половина на 2010 г. Най-много са свободните офис пространства в Рига и Дубай – 30% от общото количество офис площи.

Водещи

Най-четени