Фандъкова насмете Христо Иванов: Да не се снима, а да пита своите кметове за градините 20.05 | 19:06

От ДБ реагираха след изказването й

От iNews

На искането на ДБ за оставка заради липсата на места в детските градини столичният кмет отговори с проверка в новострояща се забавачка в "Лозенец", чието строителство е забавено във времето според нея по вина на районния кмет Константин Павлов, пише dnes.bg.

"Дойдохме не за първи път на внезапна проверка на тази детска градина и отново виждаме, че на обекта има само един работник. Няма технически ръководител, няма контрол от районната администрация", коментира тя.

Фандъкова обясни, че въпросната градина е трябвало да бъде завършена през септември миналата година, а ще приеме деца през септември тази година.

"Пет месеца се правят сметки, три месеца се подписва анекс. Това са факти. Веднага щом ни беше поискано осигурихме допълнително финансиране от близо 600 000 лв. Първоначалната стойност беше 3 млн. лв. Всички средства са осигурени, но както виждате до ден днешен детската градина не е завършена. Това са 150 деца, които чакат да бъдат приети", отсече тя.

"Тук трябва да даде отговори кметът на "Демократична България" г-н Павлов. И вместо Иво Мирчев и Христо Иванов да се снимат вчера пред общината и да ми задават въпроси не е лошо да дойдат да се снимат тук и да зададат въпроси и на техния кмет, защото това не е единственият случай", заяви Фандъкова.

"Демократична България", която иска да управлява София, в момента управлява 1/3 от нея. Това са районите с най-голям недостиг на места. Затова съм им гарантирала и съм осигурила средства за всеки кой, когато е готов, да започне строителство на детски градини. За да изпълним програмата забавените проекти вече ще се управляват от екипа на зам.-кмета по обществено строителство", настоя Фандъкова.

Следващите дни имам среща с Асоциацията на предприемачите. На нея ще ги насърчим за строителство на детски градини на партерни етажи - нещо, за което аз се борих и то вече е възможно", заяви Фандъкова.

От Демократична България реагираха след изказването й.

"Г-жа Фандъкова посочи "нереализирани” 100-тина нови места в "Кръстова вада”, но пропусна да спомене факта, че нейната администрация не може да осигури място за 100 пъти повече деца - тази година в София те са над 10 500. И това се повтаря всяка година.

Пропусна да спомене и факта, че първият срок за завършване на детскатата градина е бил през 2018 г. - една година, преди Константин Павлов да бъде избран за районен кмет. Това е проект от 2015 г., обжалван до 2017 г., започнат през 2018 г. и спрян за 250 дни между средата на 2018 и началото на 2019 г. - време, в което районът се управлява именно от ГЕРБ.

"Когато завършването на сградата наближи, се оказа че пропуски в проекта, приет от предишната администрация, доведе до нужда от изменение в договора и допълнителни дейности, всичко това съпроводено с огромна документална работа, обследвания, изчакване на процедури в Агенцията за обществени поръчки и т.н.”, разказа днес кметът на район "Лозенец”.

След като неговата администрация отстранява пропуските и въпреки ограниченията, породени от пандемията от коронавирус, днес проектът е на финалната си права. Помещенията са напълно завършени, на двора са изградени детските площадки, има озеленяване, а днес предстои да бъде монтирана и платформа за хора с увреждания.

От Демократична България намираме опита на кмета Фандъкова да отклони вниманието с несъществуващ проблем с тази детска градина за бягство от отговор на въпроса за оставката ѝ. Оставка, която ние поискахме заради провала с обновената система за прием в детските градини, която се оказа не удобство, а препятствие пред няколко хиляди родители. Оставка, която поискахме и защото за 10 хиляди деца и тази година не се намери място в общинските заведения и това вече е хронично състояние.

В светлината на извършеното от Константин Павлов за детската градина в "Кръстова вада” намираме, че въпросът за оставката на Йорданка Фандъкова като кмет на София стои дори по-остро.

 

 

Водещи

Най-четени