Ченгета ще дебнат усилено как пресичаме 10.10 | 11:29

КАТ затяга контрола за пешеходци и шофьори за превенция на катастрофите през зимата

От Диана Цветкова

Столичната пътна полиция засилва контрола за шофьорите, които не дават предимство на пешеходни пътеки, както и за пешеходците, които пресичат не на определените за това места, съобщава МВР.

Със започването на есенно-зимния сезон по традиция се увеличават пътно-транспортните произшествия с пешеходци.

За намаляване на този тип инциденти полицейските служители ще следят за нарушения и ще налагат глоби по фишове както на шофьорите, така и на пешеходците. Глобата за пешеходец, пресякъл на червен светофар или не на пешеходна пътека е 50 лева, а за шофьор, отнел предимство на пешеходец – 100 лева, припомнят от полицията.

Слабо намаляване на пострадалите при пътни инциденти пешеходци отчитат от КАТ-София през 2012 г. 386 души са ранени при подобни произшествия към 5 октомври, което е с 36 по-малко, сравнено със същия период на миналата година, сочи статистиката на столичната "Пътна полиция".

Загиналите при катастрофи пешеходци обаче са 18 от началото на годината, или с един повече от 2011 г. Трима от тях, отново с един повече, са починали след произшествия, станали на пешеходни пътеки в столицата.

Статистиката сочи, че най-много от пострадалите са над 64-годишна възраст – 12 загинали и 97 ранени. 90 % от пътните инциденти с пешеходци стават след 18 часа.

Тенденцията през последните години е за увеличаване на броя на глобените шофьори и пешеходци. Близо два пъти повече са санкционираните за неправилно пресичане пешеходци през тази година – 4599 души.

5115 шофьори пък са глобени за отнемане на предимство на пешеходци. За сравнение през миналата година те са били едва 1075 души.

Водещи

Най-четени