Шанс за малките зелени проекти в София 29.04 | 07:50

Програмата финансира проекти за озеленяване и благоустрояване на пространства между блоковете

От Елена Коцева

Проектите с малък срок за изпълнение (до три месеца) имат по-голям шанс да спечелят финансиране по програма "Зелена София".

Програмата е с общо финансиране за тази година в размер на 200 хиляди лева.

Отпуснатите по програмата пари след спечелен проект трябва да са насочени към подобряването или благоустрояването на зелени площи - общинска собственост, пише БТА.

Така по проект могат да се финансират озеленяването, изграждането на цветни пространства, оформянето на зони за отдих и общуване в междублоковите пространства и доставката на оборудване, подходящо за осъществяването на тези дейности. Изпълнението на проекта може да е до месец ноември на текущата година.

Преките разходи, които могат да се включат в проектите са тези за растителен материал, материали от градинската или парковата мебел, както и такива за оформянето на пространства.

Непреките разходи, които също ще се финансират са покупката на гребла, ножици, лопати, мотики, косачки,  храсторези, тримери и други. Общината няма да финансира разходите за труд, услуги от трети лица, дейности по инфраструктура, различна от общинската собственост, както и подготовката и управлението на проекта.

Докато миналата година бенефициенти по програмата бяха само етажните собствености, регистрирани по Закона за етажната собственост, през тази като бенефициенти са включват и неправителствените организации.

Те ще могат да представят проекти за финансиране до пет хиляди лева с ДДС, а етажните собствености - до три хиляди лева с ДДС. Спрямо кандидатстващите неправителствени организации има изискване да нямат задължения към общината или към осигурителните фондове, с изключение на такива, които са разсрочени. Освен това юридическите лица не може да са в несъстоятелност или в ликвидация.

По-голям брой точки в критериите за техническа оценка на проектите ще носят и съотношението на преки и непреки разходи, както и заложеното изграждане на цветни пространства, засаждането на дървета, както и партньорството с други етажни собствености.

Програмата "Зелена София” е своеобразно продължение на проекта "Гражданско участие за по-уютна градска среда", финансиран от фондация "Америка за България" за подобряване на междублоковите пространства на три столични района - "Изгрев", "Слатина" и "Подуяне". Този проект показа, че има силен интерес от страна на гражданите.

Специфичното е, че макар всички документи, които ще са свързани с проекта, да се публикуват на страницата на Столичната община, кандидатстването с попълнените формуляри ще е по районни администрации.

Грижа на районните кметове ще е проверката на истинността на подадените заявления, както и установяването на това дали площта, която ще се облагородява, е общинска.

На спечелилите проекти няма да се изплащат средства в брой, а по одобрените дейности ще се предоставят материали и инвентар. Всичко, което е свързано с одобрения проект ще бъде доставено до мястото, където ще се реализира проекта.

Водещи

Най-четени