Спират гигантското обединение на Deutsche Börse и NYSE Euronext 01.02 | 13:58

Сделката нарушава конкуренцията на пазара за финансови деривати, смята ЕК

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) блокира една от най-обсъжданите сделки в борсовите среди – обединението на Deutsche Börse и NYSE Euronext. Проверката на регулатора показа, че двете компании ще контролират 90% от глобалната търговия на деривати.

По тази причина и от Комисията смятат, че в Европейското икономическо пространство тяхното обединение ще доведе до образуване на квази-монопол по отношение на финансовите деривати, търгувани в глобален мащаб или на борсите.

Компаниите очакваха подобен развой и по тази причина бяха предложили създаването на клирингова къща за търговията на някои категории от новите контракти на пазарите. Преценката на ЕК обаче е, че те няма да бъдат адекватни и опасенията за нарушение на законите за конкуренцията си остават.

Eurex на Deutsche Börse и Liffe, оперираща под NYSE Euronext са двете най-големи платформи за търговия с финансови деривати на Стария континент. Съответно са и най-големите конкуренти на пазара.

Обединението на компаниите майки обаче на практика ще премахне тази конкурентна среда за множество активи. Това ще наруши правата на потребителите и на европейската икономика като цяло, допълват от ЕК.

Водещи