"Левски" празнува 104 години 24.05 | 16:20

Футболисти, шефове, юноши и ветерани поднесоха венци и цветя на Могилката

От iNews.bg

Днес Левски празнува своя 104-и рожден ден! На 24 май 1914 г. на Могилката група млади гимназисти учредяват спортен клуб и го кръщават на Апостола на свободата.

В началото отборът тренира на двора на I-VI полк, където момчетата пренасяли четири греди за футболни врати. След тренировка те отново ги връщали в двора, от който са ги взели. Така започва приказката на "сините", а останалото е история.

Откакто е основан, Левски е единственият отбор, който през всичките 94 футболни шампионата на България е играл или в първа Софийска футболна дивизия, или в Националната "А" група, а сега в Първа лига.

Левски има спечелени 73 големи национални трофея (национален рекорд): 26 пъти шампион на страната, 26 Национални купи (национален рекорд), три Суперкупи на България, 11 пъти Първенство на София, три Купи на Съветската армия, една Купа на НРБ и четири пъти Купата Улпия Сердика.

Днес в 10:30 часа на Могилката футболистите на "сините", ръководството, юноши и ветерани поднесоха цветя и венци. Честванията пък ще продължат на "Герена", където Левски се изправя срещу Черно море в битка за директно място в квалификациите на Лига Европа.

Водещи

Най-четени