"Лъвиците" скочиха с 12 места в световната ранглиста 04.09 | 13:35

Възпитаничките на Марчело Абонданца вече заемат 31-а позиция

От Мариян Найденов

Женският ни национален отбор по волейбол отбеляза сериозен прогрес в най-новото издание на ранглистата на FIVB. "Лъвиците" се изкачват с цели 12 позиции и вече се намират на 31-во място в света, което делят заедно с тима на Хърватия.

При предишната актуализация на ранглистата през януари, възпитаничките на Марчело Абонданца заемаха 43-то място, но благодарение на доброто си представяне на турнира Гран при, те регистрираха най-голям скок от всички отбори в класацията.

iNews припомня, че през тази година "лъвиците" дебютираха в Гран при и завършиха на девето място, което им донесе 10 точки за ранглистата на FIVB.

Така националките събраха общо 22 точки, като останалите 12 са съответно от участието им в квалификациите за Световното първенство през 2010 г. - 10 точки, а 2 пункта им донесе 14-ото място на Европейското първенство през 2011 г.

Днес "лъвиците" заминават за Евро 2013, което ще се проведе в Германия и Швейцария от 6 до 14 септември. Българският отбор е в група "D", заедно с тимовете на Чехия, Полша и Сърбия, като мачовете ще се играят в Шверин (Германия).

Ако националките подобрят класирането си от шампионата на Стария континент през 2011 г. (14-то място), то те ще прибавят нови точки към актива си, което може да доведе до ново изкачване в световната ранглиста.

След триумфа си в Гран при пък Бразилия измести САЩ от първото място в класацията, което американките бяха окупирали от ноември 2011 г. Япония запазва третата си позиция, на четвърта е Италия, а топ 10 се допълва от Китай, Русия, Сърбия, Доминиканската република, Германия и Южна Корея.

Водещи

Най-четени