"Лъвиците" спечелиха предквалификационния турнир в Баку 12.11 | 19:18

Българките отново се справиха със съпротивата на домакинките Азербайджан след тайбрек

От Даниел Любомиров

Женският волейболен национален отбор на България си спечели правото да участва в Квалификациите за Олимпийските игри в Лондон 2012, които ще се проведат догодина в Турция. Това стана факт, след като "лъвиците" се пребориха за победата с 3:2 на финала в предквалификационния турнир в Баку над домакините Азербайджан.

Двубоят се разви доста странно за финал, защото и двата тима си поделяха инициативата, като в определени моменти от мача изпадаха в сривове и това доведе до интересното развитие на резултата.

Първият гейм бе спечелен без особени проблеми от българките с изразителното 25:12, но в следващата част трикольорките ни демонстрираха другата крайност в играта си и загубиха с 21:25. Последва нова категорично спечелена част - 25:18 и 2:1 в геймовете, но точно когато се очакваше да затворим мача, настъпи нов необясним спад в представянето. Така четвъртият сет отиде на сметката на домакините след 25:15 в тяхна полза.

В тайбрека обаче нямаше какво да спре устрема на "лъвиците", които поведоха първо с 6:3, после с 9:4 и в крайна сметка спечелиха победата след 15:9 и 3:2 гейма.

Така волейболистките ни спечелиха Третия олимпийски предквалификационен турнир, като победата над Азербайджан бе втора за тях, след като двата тима се срещнаха и в груповата фаза, когато отново надиграхме домакинките с 3:2.

Азерките също могат да се надяват на класиране за квалификационния турнир в Турция, но това ще стане само ако някой от европейските отбори спечели квота за Олимпиадата чрез участието си в Световната купа, която в момента се провежда.

Водещи

Най-четени