"Лъвовете" останаха шести, класират се директно за Евро 2013 16.09 | 13:41

Победата на Германия се оказа решаваща за класирането ни

От Михаела Ганчева

Българският национален отбор по волейбол ще заеме шесто място в крайното класиране на тазгодишното Европейско първенство в Чехия и Австрия, след като напусна надпреварата на фаза 1/4-финал с поражение с 1:3 от Русия.

В крайна сметка се оказа, че широко обсъжданата победа с 3:1 над Германия има и някаква положителна страна. Регламентът на турнира подрежда автоматично отборите между 5 и 8 място според актива им в 1/4-финалите срещи плюс двубоите им от предварителните групи. Така на пето място остана изненадата на турнира – Словакия с актив от 8 точки, България остана шеста с пункт по-малко, а Франция и Финландия допълват осмицата със съответно 5 и 3 точки.

Добрата новина за момчетата на Радостин Стойчев е, че шестото място им осигурява директно участие в следващото издание на турнира през 2013-та година. Би трябвало само отборите от Топ 5 да получат тази привилегия, но между тях е единият от домакините на първенството – Полша, който се класира по право и така проправя път на нашите волейболисти.

Иначе разпределението на местата от първо до четвърто на Евро 2011 ще стане ясно в близките дни след изиграването на полуфиналите срещи и финала между отборите на Русия, Полша, Сърбия и Италия.

Водещи

Най-четени