"Лъвовете" схрускаха Словения на три пъти 08.05 | 22:44

Перфектен старт за националите в "Арена Армеец"

От Иво Вецев

Българският национален отбор по волейбол започна олимпийската квалификация в София изключително убедително.

"Лъвовете" победиха категорично с 3:0 националната селекция на Словения и дадоха силна заявка за първото място в турнира.

Както знаете, на квалификационния турнир в зала "Арена Армеец" право на участие в Лондон през лятото има само завоювалият първо място в София, а нашите момчета доказаха, че са може би най-добре подготвеният тим до момента.

Срещата започна малко колебливо за момчетата на Радо Стойчев, които не успяваха да установят контрол, но все пак след втората техническа пауза заиграха така, както всички искаме и взеха частта с 25:23.

Следващата също започна равностойно, но България дръпна в средата на гейма и спечели сравнително лесно с 25:18. Третата част започна чудесно за гостите, като нашите леко се поотпуснаха. Но "лъвовете" заличиха 5 точки пасив, а след това със силна игра в защита и атака си осигуриха чистия успех - 25: и 3:0.

Страхотно включване направи Георги Братоев, който замени в титулярния състав получилия травма Андрей Жеков. Българите показаха страхотна игра в защита, а атаката по традиция беше най-силният ни елемент.

Матей Казийски изигра много добър мач както в атака, така и при посрещането. Той завърши с 15 точки, както и 55% позитивно и 31% перфектно. Тошко Алексиев пък нямаше особено добър ден при забивките, отчитайки се със 7, но затова в защита беше перфектен. С 6 точки завърши Цецо Соколов, който се появи като резерва.

Лошата новина дойде от Николай Николов. Както знаете, и тримата ни центрове страдат от различни травми, а в края на втория гейм Ники стъпи накриво и се наложи да напусне терена. Той така и не се появи повече в игра.

Срещата започна със сервис на Матей Казийски, но за съжаление точката отиде в полза на Словения - 1:0. Българите показаха страхотна защита и извадиха две трудни забивки на словенците, но точката отиде прио противниковия отбор - 2:4, а след това и 3:5 след атака през центъра на гостите. При две точки разлика дойде и първата техническа пауза, след като атака на Владо Николов през зона №4 бе спасена - 6:8. След размяна на точки нашите все пак успяха да изравнят за 10:10, след като словенците сбъркаха при атака от зона №2. Слабото посрещане и липсата на блок в нашия отбор в началните минути костваха нов дефицит за "лъвовете" и техническата пауза дойде при 14:16.

Виктор Йосифов през центъра и феноменална атака на Казийски от втора линия обаче донесоха равенството за нашите, а секунда по-късно Тодор Алексиев даде първия аванс за България в тази среща - 17:16. В тези минути и блока заработи и заслужено поведохме с 18:16, а треньорът на словенците Вукович взе таймаут, за да разсее сервиса на Матей Казийски. Това спря устрема на нашите, но все пак успявахме да задържим аванса си от 2 точки. Две поредни слаби атаки на Алексиев изравниха точките, но той се реваншира още при следващото подаване - 21:20.

Мощни освирквания получиха съдиите, след като отсъдиха аут след забивка на Казийски, а след това дойде и най-дългото разиграване, за съжаление, загубено от нашите - 21:22. Виктор Йосифов и феноменалният до този момент Казийски обаче отказаха словенците, а Владо Николов донесе гем пойнт за нашите - 24:22. Нашите загубиха следващата точка, но Ники Николов донесе победата след атака през центъра - 25:23.

За нашите най-резултатни в първия гейм бяха Виктор Йосифов и Матей Казийски с по 6, като играчът на Тренто записа и 100 % позитивно и 50 % перфектно посрещане .

Втората част на двубоя започна с размяна на точки, като първата беше за словенците. Страхотна игра в защита и добре построен блок нашите дръпнаха с 5:3, но гостите бързо изравниха - 5:5. Последваха силни атаки за възпитаниците на Вукович, но и нашите се представиха добре след 4-те поредни пропуснати точки и изравниха, а техническото прекъсване дойде при 8:7 за нашите, а малко преди това на терена се появи Цецо Соколов, който смени леко неубедителния Владо Николов.

След аут на словенците нашите увеличиха своя аванс на три точки и Вукович взе тайм аут, а директна точка от сервиз на Казийски увеличи точковата разлика на 4 - 12:8. Настъпи отпускане в нашите редици и Словения записа две поредни точки, което накара Радо Стойчев да вземе таймаут - 12:10. Послледва нова размяна на точки между двата отбора и без особени затруднения нашите поведоха с 16:13 до втората техническа пауза в гейма. Волейболистите ни увеличиха темпото и бързо дръпнаха с 18:13 и почти си осигуриха победата и във втората част срещу Словения.

"Лъвовете" продължиха в същия дух, а блокада на Казийски донесе 6 точки аванс - 20:14. Соколов и Казийски продължиха да тормозят защитата на гостите и логично нашите поведоха с 23:16. Лошата новина за България беше, че Ники Николов получи контузия в десния глезен и се наложи да напусне. В игра влезе контузеният Теодор Тодоров, а Скримов замени Казийски, тъй като геймът отиваше в наша полза. В крайна сметка, с атака на Алексиев дойде и края на тази част - 25:18 и 2:0 в геймовете. 

Българските лъвове като че ли се поотпуснаха в началото на третия гейм, а играта в атака и защита определено не вървеше така, както в предните две части. Словенската защита пък се представяше много добре и съвсем логично гостите поведоха с 6:10, а грешка на Братоев от сервиз даде още по-голям аванс на Словения. Българските национали обаче се осъзнаха, а вездесъщият Матей Казийски застана на сервиз. С няколко добри атаки и силни защити нашите съкратиха голямата разлика и резултатът стана 11:12, а грешка на словенците от сервис направи резултата равен - 14:14. За съжаление на всички в залата, втората техническа пауза дойде при точка аванс за Словения, но хубавото е, че бяхме стопили петте точки дефицит.

Тази точка пасив не беше проблем за нашите. След перфектна игра на блок и в защита всичко си дойде на мястото в гейма, когато поведохме с 18:16, а след това 19:17. Точките определено не идваха лесно, но това още повече нахъсваше нашите, като Казийски, Соколов и Алексиев буквално посиниха ръцете на съперник - 21:18. Това пречупи гостите, а над 9-те хиляди души запяха с пълни гърла при 23:19. Съдиите за пореден път бяха освиркани, подарявайки поредната точка на словенците, но българските лъвове забиха мощно чрез Тодор Алексиев за 24:21.

Тя не дойде лесно, като гостите отразиха две атаки на Казийски и Соколов, но сами пратиха топката в аут и България спечели заслужено с 25:22 и чисто 3:0.

Водещи

Най-четени