"Отбор на надеждата" получи почетни плакети от ММС 31.10 | 16:18

От iNews

Служебният заместник-министър на младежта и спорта Калин Каменов връчи почетни плакети на родните национали от "Отбора на надеждата” за достойното представяне на България на Световното първенство по футбол за бездомни хора в Сантяго (Чили).

"Отборът на надеждата” е отлична социална инициатива. Самият факт, че момчетата постигнаха най-доброто си класиране до момента на Световно първенство по футбол за бездомни хора го показва. Надявам се градацията в тима да продължи и че футболистите ще бъдат още по-мотивирани, сплотени и ще тренират повече, за да помогнат догодина да бъдем по-напред в класирането ”, каза заместник-министърът.

Мениджърът на отбора Виктор Кирков благодари сърдечно на Министерството на младежта и спорта, в лицето на заместник-министър Калин Каменов, за проявеното уважение и изрази надежда, че отборът ще се представи още по-добре през 2015 година в Амстердам.

"Тези момчета наистина го заслужават, защото са тръгнали от нулата и не са имали нищо в живота си, израснали са в институции, а сега намериха сили в себе си да представят България по най-достойния начин, каза Кирков. - Винаги можем да искаме и повече, но самият факт, че постигаме 12-о място от 42 отбора на световно първенство по футбол, при положение, че националният отбор не се е класирал на световно първенство вече 16 години, мисля че представихме България възможно най-добре.”

Заместник-министър Каменов получи като подарък от Виктор Кирков официалната фланелка с №1 на националния "Отбор на надеждата”.

Тази година българският тим участва за трети път на Световното първенство по футбол за бездомни хора и това е най-доброто му представяне досега.

Нашите момчета отбелязаха общо 65 попадения, което ги подреди на 12-о място в крайното класиране на Homeless World Cup 2014. Вратарят Куаси Ив беше избран от реферите за най-добър играч на своя пост от всички участници в Мондиала.

Преди две години националите дебютираха за първи път в Мексико Сити, заемайки 14-а позиция, а през 2013 година взеха купата на града домакин Познан (Полша), където завършиха на 17-о място.

Проектът за сформиране на "Отбор на надеждата” стартира в България през август 2011 г., когато мениджърът Виктор Кирков получи право от фондация Homeless Word Cup, която организира Мондиала за бездомни хора, да развие идеята у нас.

Основната цел на проекта е успешна интеграция не само на националните състезатели, които ще представят родината ни на шампионата, а и на всички млади хора, които напускат социалните институции.

Водещи

Най-четени