Цветан Цветанов спринтира до Ивет Лалова 06.10 | 11:35

В съседната пътека бе председателят на БОК Стефка Костадинова. Тримата откриха Световното първенство по полумаратон в Каварна

От Филипа Тодева

Не, вицепремиерът Цветан Цветанов не е решил да смени професията си от политическите състезания да се включи в спортните. Той се включи в 100-метрово мягане в Каварна като почетен председател на Организационния комитет на Световното първенство по полумаратон.

Освен официалните лица от Международната асоциация по лека атлетика IAAF в град са и президентът на България олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова, лекоатлетката Ивет Лалова, както и още световноизвестни български и чуждестранни спортисти, предаде агенция "Фокус".

Шампионатът на планетата по полумаратон е последната от петте големи прояви, с които IAAF отбелязва през 2012 година своя 100-годишен юбилей. Специално за юбилея 100 деца от Каварна и региона пробягаха 100 метра, заедно с Ивет Лалова, Цветан Цветанов и Стефка и Костадинова.

В Световното първенство ще се включат атлети от цял свят. Специални гости са първият вицепрезидент на Международната асоциация по лека атлетика (IAAF) и президент на Олимпийския комитет на Украйна Сергей Бубка, който е в Каварна, както и още много представители от ръководството на IAAF.

Златните медалисти при мъжете и жените на световното първенство по полумаратон в Каварна, ще си тръгнат с чекове от по 30 000 долара.

Финансови стимули ще получат всички, класирали се на първите 6 места в крайното подреждане. В отборната надпревара победителят ще получи 15 000 долара, а шестият – 3 000 долара. За световен рекорд чекът е на стойност 50 000 долара. Общият награден фонд на Световното първенство в Каварна е 245 000 долара.

Водещи

Най-четени