10 от Аякс се разправиха с Барселона 27.11 | 00:18

Холандският гранд остана в битката за място на осминафиналите

От Божидар Азманов

Аякс победи Барселона с 2:1 на своя "Амстердам АренА" и записа знаменита страница в своята история.

Двата тима се срещнаха едва за втори път в официален мач от европейските клубни турнири, а успехът на холандския тим му позволи да съхрани шансове за класиране напред.

Победата на Аякс е още по-значима като се има предивд, че те играха почти цяло полувреме с човек по-малко.

Домакините започнаха мача силно и през първата част напълно обезличиха играчите на Херардо Мартино. Първото попадение вкара Чулани Сереро в 19-а минута, а в 42-а се разписа Дани Хьоесен.

Барселона бързо се върна в мача в началото на втората част. Тогава каталунците получиха правото да изпълнят дузпа, след като Джоел Велтман фаулира откъсващия се сама срещу вратаря Яспер Силесен Неймар. Бранителят бе изгонен, а зад бялата точка застана Шави, който намали на 2:1.

До края събудилата се Барселона се хвърли в безуспешни атаки, но добре подредената отбрана на Аякс не допусна да бъде пробита и домакините празнуваха с трите точки в своя актив.

Така Аякс събра актив от 7 точки и остава на трето място в група Н, но със сериозни шансове да се класира на осминафинал. В последния кръг тимът гостува на Милан и се нуждае от задължителна победа, за да изпревари "росонерите" на второто място.

Тази вечер Милан удари с 3:0 Селтик като гост и запази точка аванс пред Аякс.

Барселона пък си осигури класиране още в миналия кръг, но тази вечер пропусна идеална възможност да си гарантира първото място в групата.

Повече за двубоя Аякс - Барселона вижте в Sporta.bg

Водещи

Най-четени