12 щангисти ще вдигат за България на Европейското в Тирана 03.04 | 16:24

Целта ни е 8 от тях да влязат в шестицата в категориите си, обяви генералният секретар на федерацията Борислав Гидиков

От Мариян Найденов

12 състезатели (8 мъже и 4 жени) ще представят България на Европейското първенство по вдигане на тежести в албанската столица Тирана, което ще се проведе от 8 до 15 април.

Целта ни е 8 от тях да влязат в шестицата в категориите си, обяви генералният секретар на федерацията Борислав Гидиков на пресконференция днес.

Всички състезатели са много добре подготвени. Патриархът на щангите Иван Абаджиев е присъствал на контролните в понеделник и петък през последния месец и е казал, че има напредък, стана ясно още на срещата с медиите.

Старши-треньорът на националния отбор Иван Иванов и неговата помощничка Кристияна Колева са включили в състава за Европейското следните състезатели:

Мъже:

56 кг - Тодор Ченков и Асен Мурадов

62 кг - Стоян Енев /сигурен титуляр/, Владимир Урумов и Ферди Назиф /единият ще отпадне/

69 кг - Ивайло Филев и Диан Минчев

85 кг - Иван Марков

105 кг - Васил Господинов

Жени:

48 кг - Наталия Драганова

53 кг - Мая Иванова

63 кг - Милка Манева (на снимката)

69 кг - Румяна Станчева

Още 7 кадети са в представителния отбор на България за Световното първенство в Ташкент. Момчетата ще се борят за 16-о място, за да вземат олимпийска квота за първата детска Олимпиада.

От средата на февруари до днес националите при мъжете и жените са дали 42 допинг проби, а кадетите - 22. В сряда идват от WADA /Международната антидопингова агенция/, в петък идват от нашата лаборатория. В тези дни сутрешните тренировки се провалят, защото проверката отнема по 3-4 часа, оплака се от тормоза наставникът Иван Иванов.

БФВТ е първата, с която министерството е подписало договор за финансирането през 2013 г. и всички пари вече са преведени, похвали се г-н Гидиков.

Неволите и тревогите, свързани с финикийските знаци, идват от Азербайджан. Бившата федерация с шеф Антон Коджабашев даде разрешение на трима състезатели да вдигат за азиатската държава.

За да ги върне в родината, централата днес трябва да плати непосилни неустойки: за Боянка Костова 300 хил. евро, за Величко Чолаков и Иван Стоицов по 180 хил. евро.

Председателят на федерацията Неделчо Колев ще води преговори с азербайджанската федерация и се надява да постигне компромис, съобщи Гидиков.

Най-четени