16 клуба в Испания продадоха звездите си заради кризата 17.08 | 15:17

Атлетико (Мадрид) и Севиля направиха трансферни удари, но дадоха далеч по-малко, отколкото получиха

От Даниел Любомиров

Цели 16 от 20-те отбора в испанския елит Примера дивисион се принудиха да се разделят с най-голямата си звезда, независимо дали финансовите постъпления от трансфера се равняват на 60 или 1 милион евро.

Не е тайна за никого, че по време на кризата в Испания единствено Реал Мадрид и Барселона успяват да поддържат икономически растеж, но на фона на ужасните трудности, които изпитват останалите отбори, изглежда чист цинизъм желанието на Флорентино Перес да даде над 100 милиона евро за Гарет Бейл.

Другите отбори от Испания нямат особени финансови възможности, като дори трудно намират спонсори.

Затова не е изненадващо, че цели 16 отбора се разделиха с най-добрия си играч, със своята звезда, срещу определена сума. Отборът на Севиля дори продаде двамата си национали.

Атлетико (Мадрид) продаде Фалкао за 60 милиона, а ответната реакция на ръководството беше да запази по-голямата част от парите. "Дюшекчиите" се подсилиха с Давид Вия от Барселона и Баптищао от Райо Вайекано, но общата сума за двамата е само 8 милиона евро.

Атлетик (Билбао) си позволи да купи Бенят и Кике Сола за около 10 милиона евро, но баските винаги са били сред най-богатите в Испания, а и те се отърваха от заплатата на Фернандо Йоренте.

Севиля направи нелоши трансфери - Кевин Гамейро от ПСЖ и Ибора от Леванте, но те струват значително по-малко от продадените на Манчестър Сити Негредо и Навас.

Списъкът с испанските клубове и звездите, които ги напуснаха, вижте в Sporta.bg

Водещи

Най-четени