28 пилоти ще участват в Рали България 15.07 | 16:47

Провеждането на състезанието се състои с подкрепата на ММС

От iNews

От 18 до 20 юли ще се проведе 45-то издание на Рали България, каза на пресконференция в Пресклуб "България” президентът на БФАС Радослав Козлеков.

Той благодари на кмета на община Самоков Владимир Георгиев за пълното съдействие, което общината оказва за подготовката и провеждането на най-престижното автомобилно състезание в България.

Директорът на ралито Камен Михайлов уточни пред репортерите, че тази година състезанието е по-компактно, отпаднала е отсечката "Белмекен”, а зрителите ще станат свидетели на по-атрактивни етапи. Рали България е кръг от Европейското рали "Трофи", общата дължина е 551 км, от които 213 състезателни. Етапите са разпределени така, че автомобилите да минават поне по два пъти пред зрителите. Бюджетът на ралито е 140 000 лв, от които 120 000 са осигурени от ММС.

Заявка за участие са подали 28 пилоти от 6 страни  - Украйна, Чехия, Турция, Сърбия, Румъния и България. Фаворити за титлата са победителите от миналата година Олександър Салюк и Йевхен Червоненко /Украйна/ , силният турски пилот Ягиз Авджъ (навигатор Бахадир Гюченмез), чехът Войтех Щайф (навигатор Франтишек Ройноха) румънецът Себастиен Барбу (навигатор Иту Сергиу) и разбира се българският ас Крум Дончев (с навигатор Петър Йорданов), шампион в надпреварата от 2008 г.

Пет от българските екипажи ще участват само в Националния рали шампионат, сред които са  лидерите  след първите два кръга Игнат Исаев/Милен Илиев  и миналогодишният победител в планинския шампионат Пламен Стайков (навигатор Рафи Кадир).

Кметът на Община Самоков Владимир Георгиев каза, че домакинството на най-престижното автомобилно състезание  у нас е чест и отговорност за общината.

"Израснал съм с ралито, то е част от нашият спортен живот,  хората го очакват, доста от жителите на Самоков са ангажирани с организацията. Тази година предстои специален етап по улиците на града, затова  в организационен план трябва да бъдем перфектни, защото ралито "слиза" при самите хора и събира много публика. Надявам се, че ще отговорим на очакванията на състезатели, гости и граждани на Самоков", заключи Владимир Георгиев.

Избраният за президент на БФАС Владимир Илиев заяви, че не е могъл да запази хотел за своя екип, което означава, че интересът към състезанието е огромен. Той изрази надежда, че победител отново ще бъде български пилот и допълни, че с интерес ще наблюдава изявите на младите ни състезатели Борис Григоров, Григор Григоров и Михаил Симеонов.

Крум Дончев сподели пред репортерите, че очаква много оспорвано и атрактивно състезание, като най-важен ще бъде първият етап, който е и най-дълъг – 35 км.

"Този етап  ще бъде голямо изпитание както за пилотите, така и за автомобилите. Миналата година бях силно впечатлен от тактическата зрялост на победителите  Олександър Салюк/ Йевхен Червоненко (Украйна), които и сега  са основните претендети за първото място, но нашият екипаж ще се бори до последния километър за победата”.

Водещи

Най-четени