Австриец спря Фуркат в Оберхов, Владимир Илиев в топ 10 05.01 | 20:13

Юлиан Еберхард завърши първи на дисциплината спринт в състезанието по биатлон

От iNews.bg

Австриецът Юлиан Еберхард спечели спринта на 10 километра в състезанието за Световната купа по биатлон в Оберхоф и сложи край на победната серия на Мартен Фуркад. Французинът имаше пет поредни победи и общо 7 в досегашните 8 състезания. Той премина безупречно през първата стрелба, но допусна цели три грешки във втората и се нареди едва осми, оставайки извън подиума за пръв път през този сезон.

1833374

Фуркад изпревари само със седем секунди Владимир Илиев, който затвърди отличната си форма с десето място. Българинът допусна две грешки при втората си стрелба, но направи силно ски бягане и завърши състезанието за 28:25.2 минути.

Илиев остана на 58.4 секунди зад Еберхард. 30-годишният австриец свали 19 от 20-те мишени и постигна втора победа в кариерата си. Предишният му успех дойде през март в руския курорт Ханти-Мансийск в последния спринт за миналия сезон.

Чешкият ветеран Михал Шлезингер завърши втори с една грешка в стрелбата и пасив от 10.8 секунди. Доминик Виндиш от Италия допълни почетната стълбичка. Той също направи един пропуск на стрелбището и остана на 40.3 секунди от Еберхард. Виндиш изпревари само с една десета от секундата сънародника си Лукас Хофер, който се нареди четвърти с безгрешна стрелба.

Германците Ерик Лесер и Симон Шемп заеха пето и шесто място с по два пропуска и изоставане от съответно 41.2 и 46.2 секунди. Емил Хегле Свендсен се класира седми и даде най-доброто време сред норвежците, които се представиха много слабо днес.

В събота в Оберхоф ще има преследване, в което ще участват двама българи – Владимир Илиев и Димитър Герджиков, който се класира 60-ти днес. Димитър Парталов и Антон Синапов завършиха съответно 83-ти и 84-ти от общо 102-ма участници.

В генералното класира за Световната купа води Фуркад с 502 точки и огромен аванс от 175 точки пред втория - Антон Шипулин. Йоханес Бьо е трети с 308 точки, следван от Симон Шемп с 289, Максим Цветков с 268 и легендарният ветеран Оле Ейнар Бьорндален - с 267.

Владимир Илиев е 32-ри със 103 точки след второто си влизане в топ 10 през сезона. Предишното беше в спринта в Нове Место, когато постигна личен рекорд - пето място.

В битката за малката световна купа в спринта начело е Фуркад с 214 точки, следван от Хегле Свендсен със 154, Еберхард и Шипулин с по 132. 

Водещи

Най-четени