Ана Иванович сложи край на участието на Цвети Пиронкова на US Open 03.09 | 19:50

Сръбкинята надделя над ракета номер едно на България след 6:0, 6:4 на осминафиналите

От Божидар Азманов

Цветана Пиронкова не успя да се класира на четвъртфиналите на US Open, след като загуби от сръбкинята Ана Иванович с 6:0, 6:4 и приключи участието си на осминафиналите.

Все пак това представяне е най-доброто за ракета номер едно на България при жените на Откритото първенство на САЩ, където за първи път от 18 години насам имаше българка в тази фаза от надпреварата. Спечелените 280 точки пък ще върнат Цвети в Топ 50 на женския тенис от новата седмица.

Двубоят срещу 13-та в света Ана Иванович не започна добре за българката, тя бе доста пасивна, демонстрира неточности в играта си, допусна цели три пробива в първия сет и логично го загуби без да е спечелила гейм.

Въпреки че Пиронкова изпитваше физически проблеми и дори прибегна до услугите на физиотерапевт на почивката между двата сета, тя направи всичко по силите си във втората част на срещата и успя да се върне в мача с три пробива. Цвети обаче изпитваше проблеми да задържи своето подаване, а това позволи на сръбкинята да спечели сета.

Преди срещата букмейкърите бяха обявили Ана Иванович за фаворит и през първия сет тя тотално оправда това. Въпреки че двубоят започна с непредизвикана грешка за Иванович, тя успя да спечели своето подаване и да поведе.

Веднага след това тя направи и пробив след слаб втори гейм за Цвети, в който тя направи цели три двойни грешки и улесни сръбкинята.

В следващия гейм Иванович почти успя да върне жеста, като нейна двойна грешка донесе на Цвети точка за пробив, но тя не успя да се възползва. Малко след това българката имаше още един шанс да спечели подаването на своята съперничка, но отново не успя, а след още две разигравания и третия гейм отиде в сметката на бившата номер едно в света.

В началото на четвъртия гейм Иванович поведе, Пиронкова успя да изравни при 30:30, но отново допусна грешка, а след това позовли на сръбкинята да я пробие за втори път в сета.

В следващите два гейма превъзходната игра на Иванович продължи и тя не позволи на Цвети да измъкне дори гейм и затвори първия сет след само 23 минути игра.

Причина за слабата игра на българката през първата част по всяка вероятност бяха и болките във врата, които Цвети изпитваше, заради което в паузата между двата сета тя имаше нужда от намесата на физиотерапевт.

Цвети започна втория сет с точка, но след това загуби седми пореден гейм. Едва в осмия гейм ракета номер едно на България успя да спечели своето подаване. При 40:15 тя имаше два геймбола. Пропусна първия, но след това с удар по правата изравни резултата в сета.

Веднага след това Пиронкова стигна и до първия си пробив, но после позволи на 13-та в Световната ранглиста да го върне, въпреки че бе повела в резултата.

Петия гейм бе доста драматичен, след като българката поведе с 30:0, след това даде на съперничката си да стигне до геймбол. Две последователни двойни грешки на сръбкинята даваха шанс на родната тенисистка да спечели подаването ѝ, но едва при третия си опит тя успя да излезе в резултата - 3:2 за Пиронкова.

За втори пореден път след това Цвети не успя да затвърди пробива си, а след това Иванович спря серията на българката, взе своето подаване, а после спечели и това на Пиронкова, за да получи възможност да сервира за спечелването на мача.

При последни си шанс 55-та в света българка успя да върне пробива и да остане в мача, но след това отново не успя да задържи подаването си и след малко повече от час приключи участието си на US Open за тази година.

На четвъртфиналите Ана Иванович ще играе с победителката от осминафиналния мач между Серена Уилямс и Андрея Хлавачкова.

Водещи

Най-четени