Англичанинът Хауърд Уеб е рефер №1 за 2010 година 17.01 | 16:07

Реферът на финала на Световното първенство и Шампионската лига очаквано е победител

От Николай Драганов

Международната федерация по футболна история и статистика определи английския рефер Хауърд Уеб за "най-добър съдия за изминалата 2010 година".

Реферът на финала на Световното първенство в ЮАР, както и този от Шампионската лига събра 189 точки.

На втото място остана узбекистанецът Равшан Ирматов с актив от 128 точки. Призовата тройка допълва Масимо Бусака от Швейцария с 90 точки, а в петицата влизат още белгиецът Франк Дел Блеекере и Виктор Касай от Унгария.

Изявите на Хауърд Уеб на финала в ЮАР ще се запомнят с не съвсем адекватните му отсъждания в полза на Найджъл де Йонг (Холандия) и Карлес Пуйол (Испания), които трябваше да бъдат изгонени от двубоя заради нарушения, но англичанинът определено им спести картоните с червен цвят.

Наскоро пък Уеб нашумя със спорната дузпа, която отсъди в полза на Манчестър Юнайтед в дербито срещу Ливърпул. Тогава българинът Димитър Бербатов бе препънат в наказателното поле от защитника на "мърсисайдци" Даниел Агер. Десетките повторения така и не убедиха категорично дали нарушение наистина имаше, а "червените дяволи" в крайна сметка спечелиха двубоя с 1:0, след като Райън Гигс реализира отсъдения 11-метров удар.

Ето и Топ 10 на съдиите според IFFHS:

1. Хауърд Уеб, Англия

2. Равшан Ирматов, Узбекистан

3. Масимо Бусака, Швейцария

4. Франк Де Блекере, Белгия

5. Виктор Касай, Унгария

6. Бенито Арчундия, Мексико

7. Волфганг Щарк, Германия

8. Ектор Балдаси, Аржентина

9. Хорхе Ларионда, Уругвай

10. Роберто Розеси, Италия

Водещи

Най-четени