Англия стигна с доза късмет до финала на Евро 2024 11.07 | 09:30

В 18-ата мин. резултатът бе изравнен, след като капитанът на Англия Хари Кейн вкара дузпа, отсъдена за нарушение срещу него от страна на Дензъл Дъмфрис, което бе установено след преглед с VAR.

От iNews.bg

Англия стигна с доза късмет до финала на Евро 2024 и в неделя ще си оспорва трофея срещу отбора на Испания. В драматичен 1/2-финал в Дортмунд селекцията на Гарет Саутгейт постигна победа с 2:1 над Нидерландия. В герой за "Трите лъва" се превърна резервата Оливър Уоткинс ("Астън Вила"), който в 90-ата мин. вкара решителния гол, измъквайки се от Стефан де Врай и шутирайки по трева в далечния ъгъл на вратаря Барт Вербрюген.

Така англичаните осъществиха пълен обрат в резултата. Прези това Нидерландия поведе още в 7-ата мин. със зрелищен гол на Шави Симонс, който с мощен удар прати топката в горния десен ъгъл на вратата на Джордан Пикфорд.

В 18-ата мин. резултатът бе изравнен, след като капитанът на Англия Хари Кейн вкара дузпа, отсъдена за нарушение срещу него от страна на Дензъл Дъмфрис, което бе установено след преглед с VAR.

Дъмфрис донякъде се реваншира 4 минути по-късно, когато спря топката на голлинията след удар на Фил Фодън, но пък нямаше късмет след още няколко минути, когато улучи напречната греда на английската врата. В 32-ата мин. спиращият дъха мач продължи с нов удар в горната греда - този път на нидерландската врата след удар на Фодън.

След нови опити и от двете страни през втората част двубоят вървеше към продължения, но дойде звездният миг на Уоткинс, който бе влязъл в 81-ата мин. на мястото на Кейн.

Това бе едва втора победа на англичаните над Нидерландия на голям турнир след 4:1 на Евро 1996. В същото време остро критикуваният до момента Гарет Саутгейт успя да класира отбора за втори пореден финал на континентален шампионат. Това са го правили само три отбора в историята - тимът на тогавашния СССР (през 1960 и 1964), на ФРГ/Германия (1972 и 1976, 1976 и 1980, 1992 и 1996), както и Испания (2008 и 2012).

На 11 юли 2021 г. Англия загуби с дузпи финала си срещу Италия на "Уембли", а сега в неделя в Берлин ще направи нов опит да спечели първата си европейска титла. Испания от своя страна ще се опита да стане първият отбор в историята, който става четири пъти шампион на Европа.

Водещи