Анди Мъри - Новак Джокович е финалът на Australian Open при мъжете 28.01 | 14:56

Британецът победи с 3:1 Давид Ферер в страхотен двубой на централния корт в Мелбърн

От iNews.bg

Най-добрият британски тенисист Анди Мъри се класира за втора поредна година на финал в първия за сезона турнир от Големия шлем Australian Open.

Намиращият се под №5 в световната ранглиста при мъжете Мъри ще направи втори опит да грабне трофея от Мелбърн, като този път негов опонент ще бъде Новак Джокович. През миналата година Анди загуби с 3:0 финалния двубой от Роджър Федерер.

Днес Анди Мъри се справи в четири сета с представителя на Испания Давид Ферер, който отстрани световния номер 1 Рафаел Надал на четвърфиналите. Шотландецът постигна успех с 3:1 и 4-6, 7-6(2), 6-1, 7-6(2) в отделните части, като успя да осъществи пълен обрат, след като загуби първия сет.

Срещата започна с размяна на геймове, а първи до пробив достигна Мъри. Той успя да вземе подаването на противника си при 3-3 и поведе с гейм, но още в следващото разиграване Ферер изравни за 4-4. Драмата продължи и в следващия гейм, когато британецът достигна до нови две точки за пробив. Испанецът обаче отново показа невероятен характер и успя да спечели своя сервис гейм, а след това на свой ред да осъществи пробив и съответно да поведе със сет преднина.

Вторият сет продължи в страхотно темпо, като дългите разигравания бяха част от този двубой почти през цялото му времетраене. В началото на частта двама си размениха по един пробив, а след това успяваха да печелят подаванията си, за да се стигне в крайна сметка и до закономерен първи тайбрек в този изключително оспорван двубой. Давид Ферер имаше шанс да избегне 13-ия гейм, но при 5-4 в своя полза и сервис на Мъри пропусна да реализира сетбол. В тайбрека пък шотландецът надигра категорично своя колега и му даде само 2 точки, изравнявайки резултата в сетовете до 1:1.

Този неуспех се отрази доста зле на испанският тенисист и той успя да спечели едва един гейм в третия сет, а Анди Мъри набързо поведе с 2:1 след 6-1 в съответната част.

Серията на британеца продължи и в последния сет, след като той успя да пробие на старта на сета и впоследствие да поведе с 2-0 гейма. Притиснат до стената обаче страхотният боец Давид Ферер успя да намери сили да върне пробива и да изравни резултата, като дори спечели подаването на своя противник без да му даде да запише нито една точка.

Повторно вдъхновеният Ферер се върна изцяло в мача и заедно със своя британски колега предложи нова порция страхотен тенис на всички присъстващи по трибуните, а след множество красиви разигравания се стигна до нов тайбрек. За радост на всички британци в него Анди Мъри отново бе по-агресивният и стабилен тенисист и заслужено го спечели със 7-2 точки, което му донесе третия сет и класирането за финала.

В неделя от 10:30 часа българско време на централния корт в Мелбърн Анди Мъри излиза срещу Новак Джокович и историята, тъй като представител на Великобритания не е печелил трофей от Големия шлем от цели 74 години насам, когато за последно Фред Пери триумфира на US Open.

Това ще бъде втори пореден финал за Мъри в Мелбърн и общо трети в неговата кариера на турнири от Шлема, като и в двата му опита да грабне първи трофей досега британецът бе спиран от Роджър Федерер.

Новак Джокович пък има една титла от Големия шлем, спечелена именно в Австралия през 2008-а година, като сърбинът има и един финал повече от своя противник. Вчера Ноле победи в знаменит двубой световния номер 2 и носител на 16 титли от Големия шлем Роджър Федерер, който не успя да защити своята титла от Откритото първенство на Австралия от миналата година.

Водещи

Най-четени