Антоанета Стефанова започна с победа на европейското първенство 03.03 | 10:01

Българката надделя с черните фигури над представителката на домакините Кубра Йозтюрк

От Краси Киров

Българската гросмайсторка Антоанета Стефанова започна с победа участието си на европейското индивидуално първенство по шахмат, което се провежда в турския град Газиантеп.

Стефанова победи с черните фигури гросмайсторката и представителка на домакините Кубра Йозтюрк, след като използва "сицилианска защита".

Българката, която е вицешампионка от миналата година, ще играе във втория кръг срещу рускинята Алина Кашлинская, която започна участието си на шампионата с победа с белите фигури срещу сънародничката си Светлана Безгодова.

Другата българска представителка Ива Виденова загуби с белите фигури от настоящата европейска шампионка Виктория Цмилите от Литва. Във втория кръг тя ще играе срещу италианката Роберта Месина.

Шампионатът се провежда в 11 кръга по швейцарска система. Шахматистките се борят за най-високия награден фонд от проведените досега европейски индивидуални първенства.

Победителката ще получи чек за 20 500 евро, а други 100 хиляди евро ще бъдат раздадени на класиралите се на първите 14 места. Те печелят и квоти за световната купа.

Водещи

Най-четени