Антоанета Стефанова ще играе решителен мач за световната титла 30.11 | 15:34

Българката стигна до пети двубой срещу Ана Ушенина във финала на световното

От Краси Киров

Българската гросмайсторка Антоанета Стефанова постигна успех над украинката Ана Ушенина в 4-ата партия от мача за световната титла по шахмат за жени по системата нокаут в Ханти Мансийск.

Сибирският студ при температури минуст 26 градуса по Целзий не можаха да спрат българската претендентка за короната, която изравни резултата в партиите на 2:2.

Това означава, че утре, 1-ви декември, двете съпернички ще се изправят една срещу друга в решителен тайбрек, който ще определи съдбата на новата световна шампионка.

Така след ремита в първите две партии, Стефанова надделя над опонентката си с белите фигури и я победи на 33-ия ход.

Успехът бе изключително важен и от психологическа гледна точка, защото на украинката ѝ стигаше и реми, за да спечели титлата, докато Ети можеше да се задоволи единствено с победа и я постигна.

Стефанова вече вендъж записа обрат от 1:2 до 3:2 в турнира - срещу Мари Себаг - така че отново напомни за непримиримия си дух и доказа, че няма да се предаде в борбата за короната.

Така победата на българката се оказа дори по-бърза от тази на Ушенина вчера, когато Ети действаше пасивно на дъската и не пробваше да търси офанзивни маневри, което доведе до бързо поражение.

В първата партия двете си стиснаха ръцете на 36-ия ход, докато втората се разви значително по-бързо и на 17-ия ход дъската беше наполовина разчистена, което провокира опонентките също да се съгласят на реми.

Водещи

Най-четени