Антонио Конте за скандала: Невинен съм 29.05 | 12:47

Треньорът на Ювентус бе разпитван вчера за уредени мачове, докато е бил наставник на Сиена

От Краси Киров

Старши треньорът на Ювентус Антонио Конте даде специална пресконференция вчера, заедно със собственика на клуба Андреа Анели, на която двамата говориха за новия скандал с уредени мачове избухнал на Апенините, в който бе замесено и името на наставника на "бианконерите".

Скандалът с уреждане на срещи от Серия А и по-долните дивизии започна още миналото лято, а късно в неделя (27 май) бяха извършени 19 ареста на бивши и настоящи футболисти.

Близо 150 футболисти вече са разследвани от прокуратурата в Кремона във връзка със скандала "Калчоскомесе" (уредени мачове). Според властите играчите са манипулирали мачове и са залагали на крайните им резултати в букмейкърски къщи на Апенините и в чужбина.

Наставникът на "старата госпожа", разбира се, не беше арестуван, като засега единствено е претърсен домът му във връзка с подозрения, че е участвал в схемите за манипулиране на мачове, които включват и залагания в букмейкърски къщи.

Конте не е заподозрян заради кампанията си начело на Ювентус, който направи шампион без загуба в Серия А - по-миналата година той бе начело на Сиена и именно с този си престой той е обект на интерес от прокуратурата, която се очаква да го привика на разпит.

Треньорът на "бианконерите" заяви, че не е извършил нищо нередно, докато е бил начело на Сиена, като бе напълно подкрепен от ръководството на Ювентус.

"Винаги съм се старал да бъда честен, почтен лоялен и коректен, както като играч, така и като треньор. Може да попитате бившите ми съотборници, играчите ми и дори футболистите от противниковите отбори, за да видите какъв човек е Антонио Конте", каза наставникът на "старата госпожа".

"Целта ми винаги е била да печеля мачовете си. Бях заплашен с тояги и палки пред очите на 2-годишната ми дъщеря и жена ми заради съмнения в честността ми. За тези, които не знаят, аз съм Антонио Конте и не се занимавам с такива работи", продължи специалистът, който през този сезон изведе Юве до титлата в Италия без да загуби мач в Серия А.

"Със Сиена направихме много силен сезон, в който постигнахме фантастични резултати и никои, и нищо не могат да отнемат постиженията ни.

Вчера получих нота, в която ме обвиняват в криминални действия, а домът ми беше претърсен, като аз дори не бях там.

Прочетох нещата, в които ме обвиняват, но защо не бях извикан на разговор с властите в Кремона, преди домът ми да бъде претърсен и да стана заподозрян? Чака ме страхотна ваканция", не спести иронията си разстроеният треньор на Ювентус.

Преди Конте, пред медиите говори президентът на клуба Андреа Анели, който заяви, че той и Юве изцяло застават зад наставника си, който наскоро поднови договора си със "старата госпожа". Анели настоя, че всички в Ювентус вярват в невинността на Конте и младият специалист не е заплашен от никакво наказание.

"Разследването на прокуратурата в Кремона е изключително притеснително за света на футбола. Всички следим какво се случва с разбиране и горчивина. Каквото и да се случи обаче, аз не вярвам, че Антонио Конте е част от всичко това", каза собственикът на "бианконерите".

"Знаем какво постигна той през този сезон, а лично аз го познавам от 20 години и съм много добре запознат с човешките му качества.

На този етап трябва да уважаваме работата на разследващите, но също така трябва да уважаваме и хората, които са замесени в случая, без да е доказана тяхната вина", добави Анели.

"Има неща, които трябва да бъдат изяснени. Клубът и аз заставаме зад Конте и Леонардо Бонучи. Надявам се нашият защитник да премине през това и да се представи на ниво на Европейското първенство.

Искам едно нещо да бъде ясно, преди да започнат каквито и да е спекулации. Антонио Конте е и ще бъде треньор на Ювентус през следващия сезон, когато се завръщаме в Шампионската лига", завърши Андреа Анели.

Водещи