Аржентина започна да строи писта за Формула 1 20.12 | 15:26

Проектът е на стойност 100 милиона долара и се очаква да бъде реализиран на две фази до 2014-та година

От Мариян Найденов

Аржентина отново ще се кандидатира за домакин на старт от Формула 1, след като повече от десетилетие южноамериканската страна не е в календара на най-голямата автомобилна надпревара. В петък в района на Буенос Айрес бе направена първа копка на нова писта.

Проектът е на стойност 100 милиона долара и се очаква да бъде реализиран на две фази до 2014-та година. Съоръжението ще бъде построено от компанията Populous, която помогна за реновирането на "Силвърстоун" във Великобритания.

"Горди сме да допринесем с нашия дизайн за създаването на нова дестинация за Формула 1. Това винаги носи икономически напредък на всеки район. През последните пет години разработихме нови технологии при дизайна на трасетата. Тези иновации позволиха изграждането на такава писта на площ от 63 хектара", заяви Джон Родес от компанията строител.

Новата писта ще се намира на 80 километра от аржентинската столица. Първата фаза на строежа се очаква да отнеме 14 месеца. Тя включва изграждането на трасе с дължина 3.1 километра, пит-лейн, гаражи, както и писта за офроуд. Вторият етап ще удължи трасето до 4.7 километра, за да отговаря на изискванията за лиценз за състезание.

От Populous, които работят и по проект за писта за Формула 1 в индийския град Мумбай, заявиха, че аржентинското правителство ще разпореди преместването на един милион кубични метра пръст заради строежа.

Гран при на Аржентина се провеждаше между 1953 и 1998 година на пистата "Аутодромо Оскар Алфредо Галвес", близо до Буенос Айрес. Последното състезание на нея спечели пилотът на Ферари Михаел Шумахер, който тогава все още бе носител само на две от седемте си световни титли. Шампион през 1998 година стана финландецът Мика Хакинен.

Водещи

Най-четени