Арсенал отстъпи пред устремения Олимпиакос 04.12 | 23:52

"Артилеристите" допуснаха обрат от 0:1 до 2:1

От Даниел Любомиров

Арсенал не можа да спре устрема на Олимпиакос и допусна обрат от 0:1 до 2:1 в гостуването си на вдъхновения гръцки отбор.

Мачът нямаше значение за домакините, които така или иначе отпадаха от груповата фаза на Шампионската лига, а в същото време си бяха подпечатали място в елиминациите на Лига Европа догодина.

Арсенал обаче се бореше за първото място в Група Б с Шалке, което сега загубиха, защото не успяха да увеличат актива си, а Шалке се добра до равен 1:1 при гостуването си на Монпелие.

Така в класирането "артилеристите" са втори с 10 точки, докато лидери са "кралскосините" с 12 пункта. Олимпиакос записа трета победа (колкот имат и първите два тима) и финишира на 3-та позиция с 9 точки, докато шампионът на Франция Монпелие приключва с 2 пункта и без успех в Шампионската лига.

Жервиньо осигури удобна топка на Томаш Росицки в 39-ата минута и той откри резултата в полза на Арсенал.

Само в рамките на 9 минути след почивката обаче Олимпиакос изкова заслужен пълен обрат - първо Янис Маниатис в 64-ата се възползва от грешка на Аарън Рамзи, за да изравни - 1:1. Резервата Константинос Митроглу пък с красив диагонален изстрел в 73-ата донесе победата на домакините.

През първото полувреме домакините демонстрираха агресия и създадоха няколко шанса за откриване на резултата, но вратарят на Арсенал Войчех Шчесни не позволи да бъде преодолян.

Най-важната му намеса беше в 21-ата минута, когато изби над горната греда опасен изстрел с глава на Торосидис, който най-често притесняваше бранителите на "артилеристите". 5 минути по-късно отново Торосидис стреля, този път с външен фалц, но не прецени ситуацията добре и прати топката над вратата на гостите.

"Топчиите" се активизираха в последния четвърт час на полувремето и на свой ред организираха няколко акции към противниковата мрежа. Естествено, те действаха предимно чрез контраатаки, като в 36-ата Жервиньо нахлу в наказателното поле, но не можа да намери непокрития на далечната греда Маруан Шамак.

120 секунди по-късно обаче националът на Кот д'Ивоар се реваншира за грешката си, след като овладя кълбото в пеналтерията отдясно и заблуди бранителите на Олимпиакос, че ще центрира високо във вратарското поле. Вместо това той хитро върна по земя на точката за дузпа, където непокритият Росицки наниза топката в мрежата на гърците за 0:1.

След почивката обаче домакините демонстрираха непоколебим дух и хъс, като не се отказаха да търсят поне равенството в срещата. Дори добрата атака на Арсенал от 61-ата минута не можа да пречупи устрема им, когато вратарят Рой Каръл спаси опасен удар на Андрей Аршавин след хубав пас на Шамак.

В 64-ата минута грешка пред вратата на Аарън Рамзи позволи на Олимпиакос да изравни резултата. Топката беше центрирана от левия фланг, а в наказателното поле Фустер спечели въздушния двубой и я прати към вратата. Рамзи не можа да я изчисти и тя се отби в гърдите му, за да отиде в обсега на Маниатис. Халфът отблизо с помощта на гредата прати кълбото в мрежата за 1:1.

Стремежът към пълен обрат на Олимпиакос не спря дотук и домакините бяха възнаградени за играта си с красив гол на резервата Митроглу. Той получи топката от корнера и с много прецизен диагонален удар от ъгъла на наказателното поле не остави шансове на Шчесни - 2:1 в 73-ата минута.

До края на срещата "артилеристите" не намериха начин да заличат изоставането си в резултата и регистрираха втората си загуба в Шампионската лига.

Водещи

Най-четени