Арсенал разплака Тотнъм и се бетонира в топ 4 19.05 | 20:14

"Артилеристите" спечелиха промоция за плейофите в Шампионската лига, оставяйки разочаровани градските си съперници

От Даниел Любомиров

Арсенал за пореден път успя да се добере до топ 4 на английски футбол, след като гол на Кошчелни се оказа решаващ в срещата с Нюкасъл и "артилеристите" спечелиха с 0:1 и окупираха 4-тото място в Премиър лийг.

Разочарованието е за Тотнъм, който стигна до успех с 1:0 над Съндърланд, но не успя да се намърда в 4-ката и остана само на точка от заветното място. Арсенал събра 73 точки, а Челси е трети със 75.

Гостите се нуждаеха от победа, за да си подсигурят участието в Шампионска лига догодина, но домакините пропуснаха златна възможност още в 7', когато М'Вила се озова на отлична позиция, но от 7 метра фронтално от вратата стреля над нея.

Арсенал натискаше своя съперник, но липсваше идея в атака, а гостите се отчетоха само с няколко изстрела с глава на Косчелни и Подолски, докато атаките на Нюкасъл носеха голяма опасност за Счесни.

В крайна сметка обаче двата отбора не успяха да си отбележат гол, но и през първата част нямаше 100-процентови ситуации пред двете врати.

За сметка на това Арсенал започна ударно втората час и Тио Уолкът бе на сантиметри от гола, но вратарят на домакините се намеси и спаси. В 52' обаче Касорла центрира от свободен удар, а топката бе отклонена към Косчелни, който изскочи зад отбраната и успя от въздуха с десен крак да открие резултата - 0:1 за гостите.

Изумителен гол от 25 метра на Гарет Бейл донесе драматична и инфарктна победа в 89-ата минута на Тотнъм (1:0) над гостуващия Съндърланд, но не можа да сбъдне мечтите на зрителите на "Уайт Харт Лейн".

Тотнъм имаше нужда от задължителна победа, за да събере 72 точки и да се надява Арсенал да не успее да надвие Нюкасъл в гостуването си на "Сейнт Джеймсис Парк".

Така "шпорите" ще пропуснат Шампионската лига и ще участват във втория по сила турнир Лига Европа, докато градските им съперници Арсенал и Челси се добраха до квота за по-престижната надпревара.

Гарет Бейл пък реализира по прекрасен начин 21-вия си гол за сезона в Премиършип, но не можа да осигури на тима си нещо повече от промоция в Лига Европа. Има голяма вероятност "Уайт Харт Лейн" да е аплодирал за последен път изявите на уелската машина, за когото се говори, че ще премине в Реал Мадрид от лятото.

Водещи

Най-четени