Байерн е на финал след драма с дузпи срещу Реал Мадрид на "Бернабеу" 26.04 | 00:35

Немците показха по-стабилна психика при 11 метровите удари и ще играят финал в Шампионската лига

От Краси Киров

Отборът на Байерн Мюнхен се класира за финала в Шампионската лига, който ще се проведе на неговия стадион "Алианц Арена". Другият финалист е тима на Челси.

Байерн стигна до успеха над Реал Мадрид след много драматично изпълнение на дузпи, където немците показаха, че винаги са фаворити.

Иначе редовоното време завърши 2:1 за Реал Мадрид и след общ резултат 3:3 се играха продължение и дузпи.

Двубоят започна вихрено и особено щастливо за феновете на Реал. Още в 5-та минута домакините получиха дузпа за игра с ръка в наказателното поле на Алаба, а Роналдо бе точен от бялата точка. След по-малко от 10 минути Роналдо удвои преднината за своите и взриви трибуните на "Сантяго Бернабеу".

Постепенно Байерн заигра по-добре и взе инициативата. Гомес бе съборен в пеналта и съдията Виктор Касай даде дузпа и за Байерн. Робен бе точен за баварците и намали преднината на 2:1. До края на полувремето Байерн изтърва още шансове за гол. Първото полувреме предложи страхотни емоции на зрителите, след като се изигра на един дъх и двата отбора предложиха страхотен футбол.

След това темпото бе по-бавно и през втората част нямаше нищо общо с първата за жалост на привържениците на футбола. Все пак двата тима не можеха да надделеят в съперничеството си. Марио Гомес можеше да реши мача в заключителните минути на редовното време, но се забави. В Реал умората си личеше след двубоя с Барселона през уикенда и тима не бе толкова опасен.

Така се стигна до продължения, където Кака бе най-деен за "белите", но не успя да излъже защитата на Байерн. Немската машина също се измори и през второто продължение предимно се бранеше.

Двата тима не успяха да се победят в 210 минути и се стигна до дузпи. Там Роналдо и Кака изпуснаха първите две дузпи за Реал след страхотни спасявания на Нойер. След това обаче и Касияс показа своята класа и спаси две дузпи на Лам и Кроос. Въпреки това Серхио Рамос се оказа големия грешник след като изпрати топката над вратата, а Швайнщайгер би последната дузпа в мача и прати своя тим на финал.

Жозе Моуриньо направи само една смяна от предишния двубой с баварците, като пусна в игра Марсело на мястото на Коентрао. В предни позиции оперираха Ди Мария, Йозил, Роналдо и Бензема. Юп Хайнкес заложи на същата единадесеторка от предишния двубой, когато постигна успех с 2:1.

Домакините от Реал стартираха много силно в двубоя. Желанието им за победа и добра игра си пролича в първите секунди. Още в 3-та минута Ди Мария нахлу отдясно по аутлинията и върна към Кедира, който обаче стреля право в Нойер. Приповдигнатото настроение в играта на Реал доведе и до първия гол.

В 5-та минута отново Ди Мария получи страхотен пас и пробва силен удар от воле, който обаче се отби в ръката на Алаба и съдията посочи бялата точка. Кристиано Роналдо бе точен за 1:0 с хубав удар по земя.

Три минути по-късно Робен пропусна златен шанс за изравняване след като Алаба проби перфектно по лявото крило и намери сам Робен, който от три метра не уцели вратата на Реал. В 12-та минута Рибери записа още един голям пропуск за баварците. Гомес стреля опасно и Касияс изби топката в краката на Рибери, но и франзуцина не уцели вратата. Тези пропуски бяха наказани само две минути по-късно от Кристиано Роналдо.

Двамата централни защитници на Байерн бяха по-бавни от нападателите на Реал и това си пролича в 14-та минута. Йозил намери перфектно Роналдо, който с удар по земята от границата на наказателното поле не остави шансове на Нойер и 2:0 за Реал Мадрид.

Това накара тима на Байерн да бъде малко по-вниматален в предни позици. Домакините се поуспокоиха от първоначалния натиск, а баварците заиграха по-добре. Именно при една добра атака в 27-та минута. Кроос и Гомес комбинираха добре и младока центрира в наказателното поле, където Пепе задържа и събори на земята Марио Гомес. Съдията посочи бялата точка за втори път в мача. Робен застана зад топката и с много хубав изстрел направи резултата 2:1 и така двубоят започна от начало.

Тези първи минути на мача са мечта за всеки футболен фен, защото спектакъла на "Сантяго Бернабеу" бе грандиозен. Постепенно Байерн заигра по-добре и създаде още няколко положения. Преди това само Бензема застраши вратата на Нойер с много силен изстрел от малък ъгъл.

В 34-та минута Гомес се озова на чудесна позиция сам срещу Касияс, но би във вратаря. В следващата минута Алаба отново центрира отляво след добър пробив. Първо Гомес стреля, но Касияс спаси, а Рибери не бе точен при добавката.

В последната минута на полувремето Робен бе съборен пред наказателното поле. Холандецът застана зад топката и стреля много опасно, но Касияс със сетни сили изби топката. По едно време зачестиха грешките и при двата отбора в изнасянето на топката. Двата тима изиграха това първо полувреме на един дъх, като атаките пред двете врати не спираха.

В 47-та минута Гомес изпревари Пепе и стреля опасно с глава, но топката мина покрай страничната греда. В 55-та минута Бензема отправи най-опасния удар за Реал от началото на втората част. Французинът получи топката острани в наказателното поле. Обърна се много бързо и стреля силно, но Нойер успя да избие топката.

Реал Мадрид не показваше класа в тези минути от мача. "Белия балет" страдаше от към креативни идеи, а и формата на Йозил спадна. Робен получи добър шанс пред наказателното поле, финтира Пепе, но Касияс излезе и изпревари холандеца.

Роналдо стреля от пряк свободен удар право в ръцете на Нойер. В следващата минута Роналдо намери Бензема на добра позиция, но французина избърза и прати топката в над вратата. В 71-та минута Кристиано отново пробва своя шанс от пряк свобден, но отново разочарова публиката на "Сантяго Бернабеу".

Грешките в двата тима зачестиха в тези минути. Темпото на игра спадна и всяка грешка можеше да бъде наказана фатално. Моуриньо направи смяна в опит да съживи играта на своя отбор. Кака се появи на мястото на Анхел ди Мария.

В 78-та минута след грешка в защитата на Байерн, Бензема спечели топката и нахлу покрай аутлинията, но пасът му бе пресечен. Противно на очакванията последните десет минути бяха много слаби в тозим мач. Двата отбора не искаха да рискуват и очакваха продълженията. Все пак Байерн бе отбора, който владееше повече топката и пробваше постепенни атаки, докато домакините очакваха своя шанс в някоя контраатака.

В 86-та минута дойде и най-чистото положение за Байерн през втората част, което можеше да реши всичко в мача. Робен бе оставен сам и навлезе в наказателното поле, където намери Гомес пред точката на дузпата, но нападателят се забави и ударът му бе блокиран от Пепе и Рамос.

Така редовните 90 минути приключиха при общ резултат 3:3 и срещата отиде в продължение.

Домакините започнаха по-добре. След първите пет минути на продължението Хайнкес направи и първата си смяна. Франк Рибери вече се беше поизморил и трябваше да напусне за сметка на свежия Томас Мюлер. В осмата минута от продължението Роналдо получи добра топка на границата на наказателното поле, но португалецът изглеждаше изморен и бе бавен.

В заключителните 15 минути Байерн се прибра в своята шполовина и това даде шансове на домакините. Кака на два пъти нахлува покрай аутлинията, но пасът му е блокиран. Моуриньо пусна в игра Гранеро на мястото на Йозил, и Игуаин вместо Бензема. Реал търсеше повече победата във второто продължение. Може би "белите" не искаха да се стига до дузпи, докато немците, като че ли точно това искаха.

Така двата тима не успяха да се победят и трябваше да решат кой ще продължава напред в турнира след изпълнение на дузпи.

Дузпите:

Давид Алаба шутира долу вдясно за 1:0

Роналдо стреля долу вляво - Нойер спасява -

Марио Гомес с хубав удар долу вляво и 2:0

Кака стреля долу вляво и Нойер спасява -

Кроос шутира долу вдясно и Касияс спасява -

Шаби Алонсо стреля вляво и 2:1

Филип Лам стреля вляво и Касияс спасява -

Серхио Рамос стреля над вратата -

Швайнщайгер с решителната дузпа: долу вляво и 3:1

Байерн е на финал.