Барселона измъкна победа в "Ел Класико" 26.10 | 21:02

Каталунците се наложиха с 2:1 на своя "Камп Ноу"

От iNews.bg

Шампионът на Испания Барселона спечели тазвечершното "Ел Класико" с Реал Мадрид на "Камп Ноу", като каталунците изтръгнаха труден успех с 2:1 в среща от 10-ия кръг на Ла Лига.

По този начин Барса прекъсна черната си серия срещу "кралския клуб", като домакините нямаха победа над вечния си съперник в последните пет издания на сблъсъка. Поредното "Ел Класико" се очакваше с повишен интерес и поради факта, че дебютанти в него бяха двамата треньори - Херардо Мартино и Карло Анчелоти.

Неймар откри за Барселона през първата част, а Алексис Санчес удвои с красиво изпълнение двадесет минути преди края. Хесе Родригес върна един гол за "белите", но едва в добавеното време на срещата. Гостите от Мадрид претендираха за две неотсъдени дузпи в тяхна полза, а изстрел на Карим Бензема срещна гредата при резултат 1:0.

Така Барселона продължава без загубен мач през този сезон, като каталунците остават лидери във временното класиране с актив от 28 точки. Реал Мадрид остава на трета позиция с шест по-малко, докато Атлетико Мадрид е втори с 24 пункта, но и мач по-малко.

Наставникът на домакините Херардо Мартино направи смел ход за днешния двубой, поставяйки Лионел Меси на десния фланг на атаката. Сеск Фабрегас стартира като "фалшива деветка", а Неймар зае позиция отляво. Обичайното трио Бускетс, Шави и Иниеста стартира в средната линия, а Адриано, Пике, Масчерано и Алвеш пред Виктор Валдес в защита.

Карло Анчелоти също изпробва нещо изненадващо, изтегляйки капитана Серхио Рамос на позицията на дефанзивен халф. Националът си партнираше със Сами Кедира, докато Лука Модрич действаше зад триото Роналдо - Бейл - Ди Мария. Иско и Карим Бензема останаха на пейката. Дани Карвахал бе предпочетен пред Алваро Арбелоа, а Рафаел Варан и Пепе действаха като двойка централни бранители.

1086256Сблъсъкът стартира с по-силна игра на каталунците, които бяха по-настъпателни в предни позиции. Футболистите в бели фланелки действаха по-затворено, като очаквано дебнеха всяка възможност за контраатака в половината на Барселона. В 11' Лионел Меси навлезе към центъра и опита удар, който обаче бе блокиран от Пепе. Минути след това Неймар опита първи изстрел в очертанията на вратата, но твърде слабо и в ръцете на Диего Лопес.

Постепенно обаче се стигна до 19', когато резултатът на "Камп Ноу" бе открит. Неймар получи една топка в наказателното поле на Реал Мадрид и стреля технично, а след рикошет в тялото на Дани Карвахал, кълбото стана невъзможно за Диего Лопес - 1:0.

"Лос кулес" продължиха силно, а почти веднага след това Лионел Меси бе близо и до втори гол в мрежата на "белите". Аржентинецът бе изведен очи в очи с Диего Лопес, но и намирайки се под известен ъгъл, прати топката в страни от лявата греда.

Футболистите на Карло Анчелоти започнаха да се откриват, като "белите" погледнаха по-смело към вратата на Виктор Валдес. В 25' Гарет Бейл стреля много силно, но и твърде неточно.

1086254Две минути преди почивката се стигна до първа дискусионна ситуация на "Камп Ноу". Кристиано Роналдо центрира остро от левия фланг, а Сами Кедира засече топката от метър-два разстояние. Кълбото бе парирано от Виктор Валдес, но в последствие се "плъзна" по ръката на Адриано. Гостите претендираха за дузпа, но такава не бе отсъдена.

През втората част Реал Мадрид се хвърли в преследване на изравнителен гол, а Карло Анчелоти погледна и към своята резервна скамейка. Серхио Рамос и Гарет Бейл напуснаха терена, а Асиер Ияраменди и Карим Бензема се появиха в игра.

В 54' пред Неймар се отвори нова възможност. Бразилецът се измъкна от бранител на Реал и намери топката от въздуха с левия крак, но Диего Лопес парира. Три минути по-късно класата си трябваше да показва и Виктор Валдес. Кристиано Роналдо отправи мощен изстрел, но с една ръка стражът на Барса отрази в корнер.

Двадесет минути преди края гостите от Мадрид отново претендираха за дузпа. Хавиер Масчерано избута Роналдо при борба за топката в наказателното поле, но съдийски сигнал отново не последва. Минута по-късно и късметът помогна на домакините. Карим Бензема отправи превъзходен изстрел с десния крак, но французинът нацели напречната греда на вратата.

1086257Малко преди това Херардо Мартино извади Сеск Фабрегас от игра, гласувайки доверие на Алексис Санчес. Този ход на специалиста се оказа изключително успешен, защото в 78' Алексис отбеляза един от най-красивите си голове с екипа на Барселона. Чилиецът се озова фронтално пред вратата на "лос меренгес", като изненадващо пробва прехвърлящ удар с десния крак. Опитът на "деветката" сполучи, а Диего Лопес бе оставен без шансове за реакция - 2:0.

Седем минути преди края Дани Алвеш се подигра с Роналдо, прекарвайки топката между краката на португалеца. Бразилският национал навлезе в наказателното поле и опита да отбележи сам, но прати кълбото право в краката на Диего Лопес.

Последните минути на "Камп Ноу" също предложиха емоции. Сами Кедира изкочи зад защитата на Барса и опита техничен изстрел с десния крак, който обаче бе уловен от Валдес. В добавеното време пък резултатът бе намален, след като Кристиано Роналдо пусна фантастичен пас към резервата Хесе. Младокът напредна и прати топката зад Валдес, но гостите нямаха време за нещо повече в дербито.

Водещи

Най-четени