Барселона повали Реал Мадрид в първото "Ел Класико" за 2012 19.01 | 01:04

Каталунците постигнаха пълен обрат, след като Кристиано Роналдо даде преднина на „кралския клуб" още в 11-та минута, но след това с голове на Карлес Пуйол (49') и Ерик Абидал (77') Барселона изкова поредната си победа над Реал

От Мариян Найденов

Футболистите на Барселона направиха възможно най-добрият подарък за рождения ден на наставника си Хосеп Гуардиола, побеждавайки кръвния враг Реал Мадрид с 2:1 в първия четвъртфинален мач за Купата на Краля между двата отбора, игран на стадион "Сантяго Бернабеу".

Каталунците постигнаха пълен обрат, след като Кристиано Роналдо даде преднина на "кралския клуб" още в 11-та минута, но след това с голове на Карлес Пуйол (49') и Ерик Абидал (77') Барселона изкова поредната си победа над Реал.

Двата върли съперника се вкопчиха в люта битка от самото начало на мача. Барселона владееше повече топката, но възпитаниците на Жозе Моуриньо организираха много опасни атаки и така се стигна до 11-та минута, когато Реал откри резултата.

Точен за "белия балет" бе Кристиано Роналдо. Той получи извеждащ пас от Карим Бензема, напредна по лявото крило, влезе в наказателното поле на Барселона и с удар между краката на Хосе Пинто разпечата вратата на каталунците за 1:0.

Барселона отговори с греда на Алексис Санчес в 16-та минута. Нападателят на каталунците се промъкна между двама защитници в бяло и стреля с глава, но за щастие на Икер Касияс, топката срещна напречната греда.

Възпитаниците на Хосеп Гуардиола продължиха да натискат и в 26-та минута Лионел Меси бе много близо до изравнителен гол. Той нахлу в наказателното поле и с удар по земята затрудни максимално Касияс, но испанският национал показа класа и спаси.

Три минути по-късно (29') Барселона пропиля най-чистото си положение до този момент в мача. След отлична триходова комбинация между Меси, Фабрегас и Иниеста, последният остана непокрит на 5-6 метра от вратата на Касияс, но стреля в аут.

До края на полувремето темпото на игра спадна, като Реал успя да намери противодействие срещу набезите на Барселона и така двата отбора се оттеглиха за почивка с гол преднина в полза на "кралския клуб".

Втората част започна по-най добрия начин за каталунците, които стигнаха до изравнителен гол четири минути след подновяването на играта (49'). При едно центриране от корнер към далечната греда, Пепе изпусна Карлес Пуйол и капитанът на Барселона с летящ плонж с глава не остави шансове на Касияс за 1:1.

В 55-та минута Барселона бе много близо до втори гол в мача, когато Фабрегас вдигна топката за Иниеста, той стреля от воле, но в последния момент Серхио Рамос успя да подложи крак и топката облиза страничната греда.

Три минути по-късно (58') подобна ситуация имаше и пред вратата на Барселона. Хамит Алтинтоп направи чудесен пробив по крилото и центрира към далечната греда, където Бензема беше непокрит. Французинът стреля с глава, но топката се срещна външната страна на гредата и излезе в аут.

Отговорът на каталунците не закъсня и в 70-та минута Шави центрира от пряк свободен удар в наказателното поле, но Серхи Бускетс не успя да се възползва от подаването, изпращайки топката над вратата.

Така се стигна до 77-та минута, когато защитата на Реал Мадрид капитулира за втори път в мача. Меси намери Ерик Абидал в наказателното поле, той си спря топката на гърди и с удар по земята оформи крайното 2:1 в полза на Барселона.

Така каталунците взеха удобна преднина преди реванша на "Камп Ноу" следващата седмица.

Водещи

Най-четени