Барселона покори Шампионската лига след триумф над Манчестър Юнайтед 28.05 | 23:46

Каталунците вдигнаха трофея за четвърти път в своята история

От Краси Киров

Отборът на Барселона покори Европейският връх за 4-ти път в своята история след като надделя над Манчестър Юнайтед с 3:1 във финала на Шампионската лига игран на митичния стадион "Уембли". За съжаление Димитър Бербатов не попадна в групата на "червените дяволи" и не взе участие в този очакван финал.

Каталунският тим пише история в турнира след като спечели за трети път трофея в последните шест години. Големият герой за Барселона отново е магическия Лео Меси, който показа на света своята брилянтност и защо е смятан за един от най-добрите на всички времена.

Барселона вече има 4 титли, колкото имат Аякс и Байерн във вечната ранглиста на КЕШ/Шампионска лига. Само Ливърпул (5), Милан (7) и Реал Мадрид (9) имат повече титли от каталунците.

Първата титла в КЕШ на каталунците е именно на "Уембли", когато воденият от Йохан Кройф тим заедно с Христо Стоичков в състава си триумфира след 1:0 над Сампдория.

Българинът Димитър Бербатов не взе участие във финала. Сър Алекс Фъргюсън реши да остави Берба извън групата, като на негово място резерва бе Майкъл Оуен.  Иначе Юнайтед започна с Уейн Рууни и Хавиер Ернандес в атака, докато за Барса това бяха Вия, Меси и Педро.

В защита "червените дяволи" разчитаха от Евра, Видич, Фърдинанд и Фабио. В халфовата пък сър Алекс бе заложил на Гигс, Карик, Парк и Валенсия, като първите двама имаха тежката задача да побиват центъра на Барселона.

Интересното е, че в защита за Барселона отсъстваше капитана Карлес Пуйол. Титуляр обаче започна Ерик Абидал. Пике, Алвеш и Масчерано допълниха защитата на каталунците. В халфовата линия традиционно Гурадиола заложи на Иниеста, Шави и Бускетс.

Юнайтед започна по-надъхано и се опитваше да пресира своите съперници по целия терен. По подобие на финала в Рим, "червените дяволи" започнаха много агресивно и не оставяха празни пространства на своите съперници. В 8-та минута Валдес изпревари Рууни при едно извеждащо центриране към английския нападател.

Минута по-късно Чичарите бе изведен, но Пике го изпревари и малко рисковано върна топката на Валдес, който изчисти. Барселона отвърна с подаване към Давид Вия, но ударът му бе блокиран от Рио Фърдинанд.

В 15-та минута Барселона изпусна първата по-добра възможност в мача. Шави получи добра топка отдясно и намери перфектно Педро, който от няколко метра пред вратата прати топката в аут. Постепенно Браселона взе инициативата и владееше изцяло топката в центъра на терена и създаваше опасности.

В 20-та минута Давид Вия пробва удар от около 20 метра, но топката мина покрай страничната греда. В следващата минута нападателят стреля от малък ъгъл, но Ван дер Саар се справи лесно. В 28-та минута Барса нанесе своя удар. Шави напредна в половината на Юнайтед и с перфектен пас изведе Педро сам срещу Ван дер Саар и младия испанец промуши топката в близкия ъгъл.

Този гол накара Юнайтед да заиграят по-сигурно след отпускането. Уейн Рууни възроди "червените дяволи" в 34-та минута. Рууни напредна към наказателното поле и подаде вдясно на Гигс, който спря и върна веднага топката на Рууни. Нападателят със силен изстрел не остави шансове на Виктор Валдес за 1:1.

Така за радост на феновете двубоят стана още по-интересен и драматичен. Лео Меси показа на какво е способен в 43-та минута, когато след самостоятелен пробив през центъра намери перфекнто Вия. Нападателят опита хитро да потърси отново Меси, но подаването бе силно.

Първата по-сериозна възможност през втората част отново бе за Барселона. Даниел Алвеш бе изведен на удобна позиция отдясно, но ударът му бе избит.

Геният на Лео Меси блесна само след десет минути игра през втората част. Аржентинският магьосник получи една топка пред наказателното поле и с много бързи движения успя да се намести на добра позиция, откъдето стреля силно покрай двама защитници по земята и не остави шансове на Ван дер Саар за 2:1

С този гол Лео Меси закръгли на 100 головете си за последните два сезона. Малко след това нервите на Даниел Алвеш не издържаха и той фаулира грубо Евра, и получи първия жълт картон. В следващата минута и Майкъл Карик бе декориран в жълто от съдията Виктор Касай, който позволяваше по-твърдата игра на "Уембли".

Меси имаше шанс за втори гол, но ударът му бе спасен от Ван дер Саар. Барселона отново се разигра и можеше да направи за смяха защитата на Юнайтед при една атака в 64-та минута. Трима футболисти на каталунците стигнаха до вратата и Меси пробва технично отиграване с пета, но Фабио успя да избие. Ван дер Саар показа рефлекс след удар на Шави след това. В 69-та минута Нани се появи в игра на мястото на Фабио, който получи някаква контузия. Валенсия се върна като защитник, а португалецът заигра по фланга.

В същото време отново Меси показа защо е номер 1 в света и всички футболни фенове му се покланят. Аржентинецът с поредния си пробив навърза няколко човека и намери Давид Вия, който от границата на наказателното поле с перфектен удар изпрати топката под сглобката на двете греди за 3:1.

След това футболистите на Юнайтед изглеждаха без сили за обрат въпреки подкрепата от трибуните. Рууни пробва удар извън наказателното поле, но неточно. Барселона намали леко темпото, но не оставяше пространства на Юнайтед. Липсата на Бербатов и липсата на увереност във футболистите на "червените дяволи" си  пролича и те не поставиха под притеснение защитата на Барселона в последните минути.

Така Манчестър Юнайтед загуби втори пореден финал от тима на Барселона след Рим 2009. Каталунците пък продължават да пишат сериозна футболна история.

Водещи

Най-четени