Без ски на Витоша тази зима 02.12 | 13:51

Основната причина за това са проблемите, възникнали от приетия нов Закон за горите

От Краси Киров

Туристическа и ски зона "Алеко", намираща се в Природен парк "Витоша", спира работа и няма да функционира през зимен сезон 2011/2012, алармират от "Витоша ски" АД. 

До тази крайна мярка се стигна след обективната невъзможност зоната да работи законово. Основната причина са проблемите, възникнали от приетия нов Закон за горите, както и липсата на переспективи за развитие на Туристическа и ски зона "Алеко".

Предпоставките довели до спирането на работата в зоната са три:

- не могат да бъдат прочистени просеките, защото новият Закон за горите предвижда сервитут за тяхното стопанисване, който може да бъде учреден едва след влизане в сила на подробен устройствен план. Въпреки, че полагаме усилия вече три години, този план все още не е факт;

- неразрешимо като проблем е наемането на ски-пистите - до момента не е организирана процедура за тяхното отдаване под наем, а и само писта "Витошко лале" има такъв статут. Останалите снежни полета не могат да бъдат отдавани под наем като писти. Не възможно е и да бъде проведена категоризация съгласно Закона за туризма;

- вече три години тече процедура по Специализиран подробен устройствен план, но екологичната оценка към него е отменена от министъра на околната среда и водите, а процедурата върната в нейната изходна точка.

С причините за обективната невъзможност Туристическа и ски зона "Алеко" да спре работа са запознати правителството и кмета на София Йорданка Фандъкова, допълват от зоната. Те коментират, че реално най-големите потърпевши ще се окажат децата на София, за които няма да има възможност да карат ски през тази зима в близост до града.

Най-четени