Безпощаден Атлетико Мадрид прекърши баските мечти 09.05 | 23:47

"Дюшекчиите" отново триумфираха в Лига Европа, подчинявайки с 3:0 отбора на Атлетик Билбао

От iNews.bg

Атлетико Мадрид триумфира за втори път с трофея в Лига Европа, след като тази вечер "дюшекчиите" подчиниха с 3:0 баските от Атлетик Билбао във финален двубой, изигран на красавеца "Арена Национал" в Букурещ. Нападател №1 на турнира Радамел Фалкао се разписа на два пъти в пазената от Горка Ираисос врата, а едно попадение в самия край добави Диего.

Така вторият по стойност трофей на Стария континент отново ще украси витрината на Атлетико, като първата си купа мадридчани спечелиха само преди две години. Тогава Диего Форлан отбеляза два гола в мрежата на английския Фулъм.

По този начин Атлетико Мадрид спечели и своя четвърти европейски трофей, докато баските от Билбао претърпяха поражение и във втория си опит за отличие. Атлетик е финалист от Купата на УЕФА за сезон 1976/77, но тогава баските губят битката с Ювентус. Футболистите на Марсело Биелса очароваха Европа, изнасяйки спектакли срещу Манчестър Юнайтед, Шалке 04 и Спортинг, но на финалната права баските бяха удържани.

Колумбийската машина за голове Радамел Фалкао очаквано оглави атаката на Атлетико, като зад южноамериканеца отново действаше Адриан Лопес. Диего и Арда Туран намериха място в халфовата линия, където като двойка вътрешни полузащитници оперираха Габи и Марио Суарес.

Атаката на баските отново бе поведена от Фернандо Йоренте, който се ползваше с активната подкрепа на Икер Муниаин и Маркел Сусаета. Андер Херера, Итураспе и Оскар Де Маркос действаха в средата на терена.

Двубоят започна с по-активна игра за "дюшекчиите", които действаха на по-високо темпо в началните минути. Още в 2' пред Адриан се откри шанс за откриване на резултата, но нападателят стреля неточно с глава, засичайки центриране на Туран.

Натискът на Атлетико все пак даде резултат след само 7 минути игра, когато резултатът в Букурещ бе открит. Голмайсторът на Лига Европа за предходния и този сезон Радамел Фалкао сътвори истински шедьовър, след като колумбиецът се завъртя в наказателното поле на Атлетик и по фамозен начин вкара в далечния ъгъл с левия крак.

След допуснатото попадение баските се посъбудиха, като футболистите на Биелса започнаха да играят по-често с топката. В 19' Атлетик показа зъбите си, след като Фернандо Йоренте бе изпуснат в наказателното поле, но таранът не нацели топката по най-добрия начин, пращайки я в аут. Малко по-късно Тибо Куртоа трябваше да се намесва за първи път в срещата, отразявайки коварен удар от дистанция на Икер Муниаин.

Попадението на Фалкао определено принуди баските да атакуват, но в играта на Атлетик липсваше тази прецизност в разиграването на топката, която му позволи да достигне финала на надпреварата. Диего Симеоне караше своите футболисти да упражняват солидна преса над своя съперник, което видимо затрудняваше тима от "Сан Мамес". Фернандо Йоренте оставаше изолиран в предни позиции, а акциите на Икер Муниаин и Маркел Сусаета не носеха опасности пред пазената от Куртоа врата.

Така постепенно се стигна до 34', когато Тигъра Фалкао отново захапа за врата своята плячка. Отбраната на Атлетик увисна и позволи топката да достигне до колумбиеца, който умело си нагласи кълбото и от близка дистанция разстреля Горка Ираисос, удвоявайки аванса на "дюшекчиите" - 2:0.

До почивката безсилието на баските в офанзивен план не претърпя промяна, като за Марсело Биелса остана да намери начин, по който да промени поведението на своите футболисти на терена.

На почивката Биелса извърши двойна смяна в своя стартов състав, като Ауртенече и Итураспе отстъпиха местата си на Ибай Гомес и Иниго Перес. Втората част започна вихрено за баските, като още в началните секунди Икер Муниаин се откъсна в наказателното поле и центрира остро, но в решаващ момент бранител на Атлетико изчисти в корнер.

С всяка следваща минута Атлетик се опитваше да затегне обръча около защитата на столичани, докато Атлетико прие играта в своята половина, очаквайки шансовете си за успешна контраатака. Същевременно отбраната на "дюшекчиите" действаше дисциплинирано и умело, не позволявайки на баските да правят това, което умеят толкова добре - да създават шансове за гол пред вратата на съперника.

В 70' Атлетик стигна до една от малкото си добри възможности за реализиране на първи гол. Центриране към Йоренте бе отклонено от бранител на мадридчани, но топката попадна право в резервата Ибай Гомес. Халфът стреля силно от въздуха, но пращайки кълбото извън очертанията на вратата. За тревога на Диего Симеоне, защитата на Атлетико отново допусна пробойни само три минути по-късно, когато баските пропиляха нов шанс. След намеса на Тибо Куртоа топката попадна в краката на Де Маркос, който обаче вместо да я прати в мрежата, също стреля в аут.

Баските продължиха да натискат с 15 оставащи минути до края, а формацията на Атлетико се превърна в изцяло дефанзивна. За ужас на Марсело Биелса обаче, неговите футболисти продължиха да пропускат. В 79' Маркел Сусаета остана очи в очи с Куртоа и стреля от близка дистанция, но право в тялото на белгийския страж. "Дюшекчиите" отговориха минута по-късно, когато отново Фалкао развинти баската защита и отправи удар, който се отклони в лявата греда на вратата, лишавайки колумбиеца от паметен хеттрик.

Всичко на "Национал Арена" свърши в 85', когато Диего Рибас сложи точка на спора. Бразилският халф се разходи из трагичната защита на баските и с левия крак остреля Горка Ираисос, затвърждавайки триумфа на Атлетико.

До края мачът в румънската столица вече се доиграваше, а в добавеното време Ибай Гомес бе близо до почетно попадение за Атлетик. Резервата на баските стреля силно, но топката мина на сантиметри покрай гредата.

Водещи