Безпощаден Бербатов наказа два пъти Арсенал 10.11 | 18:57

Българинът се отличи и с асистенция при равенството 3:3 на "Емирейтс"

От iNews.bg

Отборът на Фулъм "открадна" една точка при гостуването си на Арсенал на "Емирейтс" и постигна равенство 3:3 в днешния лондонски сблъсък, като с основен принос за това бе и голямата звезда на "котиджърс" Димитър Бербатов.

Два гола за гостите отбеляза именно българският таран, който първо се разписа с глава в 29', а през втората част отбеляза и дузпа за своя тим. "Деветката" на Фулъм блесна и с великолепна асистенция, качвайки топката на главата на младия Александър Качаниклич пет минути преди почивката. Точни за Арсенал бяха Оливие Жиру на два пъти и Лукас Подолски.

Изключително драматично бе даденото от съдията продължение на срещата, когато Микел Артета пропусна да донесе победа на домакините, изпускайки дузпа секунди преди края.

По този начин Димитър Бербатов увеличи головия си актив във Висшата лига на 5 попадения, а неговият Фулъм събра 16 точки след 11 изиграни срещи. Също толкова има и Арсенал, който допусна нова грешна стъпка в преследване на Топ 4 и отборите, намиращи се в челото.

Мениджърът на домакините Арсен Венгер отново заложи на Вито Маноне на вратата на "топчиите", въпреки, че възстановеният Войчех Шчесни седна на резервната скамейка. Капитанът Томас Вермален, Пер Мертезакер, Лоран Косиелни и Бакари Саня започнаха в отбрана, докато Микел Артета, Франсис Коклен и Сантяго Каасорла стартираха в средата на терена. Оливие Жиру оглави атаката на Арсенал, а Тио Уолкот и Лукас Подолски бяха поставени на двата фланга. Алекс Окслейд-Чембърлейн остана на пейката.

Димитър Бербатов очаквано оглави атаката на Фулъм в днешния двубой на "Емирейтс", като зад българина действаше Брайън Руис. Киерън Ричардсън и Ашкан Дежага стартираха на фланговете, а Стийв Сидуел и Крис Беърд започнаха в средата.

Първото полувреме на "Емирейтс" бе пренаситено от емоции, като двата лондонски клуба си отбелязаха общо четири попадения - по две във всяка врата. Още в 11' домакините взеха превес над своя гост, а точен бе Оливие Жиру. Арсенал изпълни корнер пред пазената от Марк Шварцер врата, а непокритият Жиру разпечата с глава мрежата на австралиеца за 1:0.

Събитията на терена продължиха да се развиват изцяло в полза на Арсенал, като в 23' "топчиите" успяха и да удвоят преднината си в резултата. Микел Артета центрира от десния фланг, а лошо подреждане на защитата на Фулъм позволи на Лукас Подолски да засече кълбото - 2:0.

До края на полувремето обаче сметките на "топчиите" започнаха да се объркват, като съвсем скоро гостите от "Крейвън Котидж" съумяха да намалят пасива си. В 29' Фулъм също изпълни корнер пред пазената от Маноне врата, а оставеният непокрит Димитър Бербатов с глава насочи кълбото към мрежата - 2:1.

До края на първата част от преднината на домакините не остана и помен, след като в 40' Фулъм възстанови равенството. Точен за 2:2 бе младият швед Александър Качаниклич, който в 23' зае мястото на принудително напусналия Киерън Ричардсън. В основата на попадението отново бе Димитър Бербатов, който с отлично центриране отдясно намери своя съотборник, отбелязал с глава за 2:2.

Александър Качаниклич бележи след центрирането на Димитър Бербатов

И след почивката головете на "Емирейтс" продължаваха да валят. В 50' Оливие Жиру не успя да засече центриране на Уолкот, а четири минути по-късно Уолкот показа и възможностите си на скорост, измъквайки се от Стийв Сидуел. Ударът на английския национал обаче мина над гредата.

Така постепенно се стигна до 67', когато за ужас на "Емирейтс", Фулъм осъществи пълен обрат от 0:2. Микел Артета загуби самообладание и фаулира Брайън Руис в пеналтерията на своя тим, което логично доведе и до дузпа. Зад топката застана Димитър Бербатов, който хладнокръвно насочи кълбото в долния ляв ъгъл, бележейки 5-ия си гол във Висшата лига с екипа на "котиджърс".

Димитър Бербатов бележи второто си попадение в срещата

Радостта на гостите обаче трая кратко, тъй като изключително бързо отборът на Арсенал успя да отговори на удара. Само две минути по-късно Оливие Жиру също реализира втория си гол в мача, макар и от два опита. Първият изстрел на французина бе отразен от Марк Шварцер, но в последствие таранът бе безмилостен с глава, бележейки за 3:3.

Скоро след това Арсенал се хвърли в атаки, преследвайки решаващ четвърти гол и трите точки, което обаче позволи на Фулъм да контраатакува.

В 74' "котиджърс" за малко не матираха своите домакини, след като при една контраатака Димитър Бербатов получи топката на чиста позиция. Решаваща обаче бе намесата на Лоран Косиелни, който с важен шпагат не позволи на българския таран да стреля.

И до края на срещата двубоят продължи да следва това развитие на събитията, като Арсенал търсеше четвърти гол, а Фулъм контраатакуваше на скорост. Чистите шансове за гол пред Марк Шварцер обаче липсваше, като не помогна и включването в игра на Андрей Аршавин шест минути преди края на редовното време. В 86' Санти Касорла се озова на добра позиция, но прострелното му центриране бе спряно от Марк Шварцер.

Домакините продължиха да атакуват, а в 90' шанс за хеттрик се откри пред Оливие Жиру. Френският таран на Арсенал бе оставен напълно непокрит в наказателното поле на Фулъм, но изстрелът му с глава бе разочароващо неточен.

И в даденото продължение "топчиите" на няколко пъти пренесоха събитията в наказателното поле на Фулъм, което в крайна сметка даде резултат секунди преди края на добавеното време. Пробив на Андрей Аршавин завърши с опит за центриране на руския национал, а топката срещна ръката на противников футболист. Прозвуча съдийски сигнал за дузпа, като за топката застана Микел Артета. Вместо обаче испанецът да изкупи вината си за дузпата, която предизвика срещу Брайън Руис, юношата на Барселона бе надигран от Марк Шварцер, който парира изстрела му в десния долен ъгъл на вратата.

Водещи

Най-четени