Бекенбауер и Бербатов се включват в честванията за 70-годишнината на НСА 14.05 | 17:02

На 18 май в зала 1 на НДК от 18:30 часа ще се проведе гала-спектакълът "Минало, настояще, бъдеще", в който ще се включи Димитър Бербатов. Той ще участва в 70-минутна композиция заедно с други студенти от НСА от 50 вида спорт

От Мариян Найденов

Тази година Националната спортна академия "Васил Левски" отбелязва своя 70-годишен юбилей, каза на пресконференция в Пресклуб "България" ректорът на академията доц. Пенчо Гешев. Досега дипломи са получили над 50 000 студенти от цял свят. В момента в академията учат около 2300 студенти, 350 магистри и 120 докторанти.

Юбилейните чествания започват на 17 май с тържествено събрание и връчване на награди за принос към академията. От 17 до 19 май ще се проведат и два престижни научни конгреса - "Олимпийски спорт и спорт за всички" и "Спорт, стрес, адаптация" под патронажа на МОК.

На 18 май в зала 1 на НДК от 18:30 часа ще се проведе гала-спектакълът "Минало, настояще, бъдеще", в който ще се включи и Димитър Бербатов. Футболистът на Манчестър Юнайтед ще участва в 70-минутна композиция заедно с други студенти от НСА от 50 вида спорт. В тайна се пази каква ще е ролята на №9 на "червените дяволи" на сцената на Зала 1.

Димитър Бербатов е студент 2-ри курс в НСА на индивидуално обучение и е взел изпита си по гимнастика с Отличен 6, каза пред репортерите помощник-ректорът проф. Кирил Андонов. Други известни футболисти, завършили НСА, са президентът на БФС Борислав Михайлов, Наско Сираков и Йордан Лечков, а Христо Бонев и Пламен Марков са защитили докторат.

За тържеството в София специално ще пристигне и легендарният Франц Бекенбауер, който е доктор хонорис кауза в академията.

Национална спортна академия "Васил Левски" е единственото висше училище в България, специализирано в областта на спортното образование от университетски тип. В трите факултета на НСА - Треньорски, Учителски и Кинезитерапия, туризъм, спортна анимация, се подготвят високо квалифицирани специалисти в съответствие с европейските образователни стандарти.

Академията е създадена през 1942 г., когато с указ на цар Борис III се утвърждава Закон за Висшето училище за телесно възпитание. Идеята назрява още през 20-те години на XX век в средите на тогавашните гимнастически дружества, обединени в Съюз "Юнак". Сред най-силните аргументи на учредителите са лошото преподаване от недостатъчно подготвени хора без нужното ниво на образование, което се отразявало като негативна тенденция върху физическото възпитание и здравословното състояние на децата.

От 1996 г. НСА присъжда почетните титли "Доктор хонорис кауза" и "Почетен професор" на личности със значителен принос към спорта, спортната наука и със заслуги към развитието на Академията. Сред тях са: Примо Небиоло, Хуан Антонио Самаранч, Егидиус Браун, Жак Рох, Иван Абаджиев, Франц Бекенбауер и др.

Водещи

Най-четени