Бербатов - артистът, който се научи да вкарва и обикновени голове 24.01 | 13:00

Българинът е водещ музикант в най-добрия оркестър в света

От Краси Киров

Българската звезда на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов отново взезе в заглавията на водещите английски издания. Поводът за това е отново прекрасната игра на българина, който реализира третия си хеттрик за сезона и вече има 17 гола във Висшата лига. По този показател българина е номер 1 в Англия.

Изданието Daily Telegraph публикува обстоен материал посветен на българина, неговите колеги в атаката Уейн Рууни и Хавиер Ернандес, както и цялостното представяне на Манчестър Юнайтед до момента през сезона.

Предлагаме ви текста, публикуван от вестника:

"Нищо не може да покаже по-добре отношението между Димитър Бербатов и феновете на Манчестър Юнайтед като липсата на хвалебствени песни по негов адрес. Българинът вкара три хеттрика през този сезон- постижение, което се прави в Англия за първи път от сезон 2002/2003, когато това стори друг нападател на Ман Юнайтед в лицето на Рууд ван Нистелрой. Името му обаче се споменава в песните на запалянковците от трибуната "Стретфорд" точно толкова често, колкото и тези на Уес Браун и Джон О'Шей.

Всичко, което Берба получи като отплата след мача срещу Бирмингам, бе една вариация на песента Jesus Christ Superstar с неговото име. Изглежда обаче, че след две години и половина на "Олд Трафорд", Бербатов като че ли започва да получава необходимата доза адмирации от страна на привържениците на отбора.

Да получи тяхната любов обаче изглежда нещо доста по-сложно. Може би желанието на Бербатов клубът да поднови неговия договор, който изтича през юни 2012-а година, го кара да се представя на това високо ниво. Едно нещо обаче е сигурно- няма и помен от този Бербатов, който ще навърши 30 години идния уикенд, който миналата година изглеждаше психически пречупен. Увереността вече е изпълнила българина, което е и нещото което го отличава от другото голямо име в атаката на Манчестър Юнайтед- Уейн Рууни.

Треньорът на първия отбор на Юнайтед Рене Мойленстийн, който работи с нападателите на тима, признава, че има голяма разлика в отношението на футболистите. "Веднъж казах на Бербатов на една тренировка, че трябва да гледа на себе си като на най-добрият музикант на света, а отборът за него да бъде най-добрият оркестър. Всички свирят една и съща мелодия, а Бербатов просто допринася със своето невероятно свирене. Той е много важна част за постигането на целите на клуба", каза Мойленстийн.

"Берба вижда красивото в това да спреш един 20 метров пас и след това с пета да намериш свой съотборник. Това е един артистичен подход към нещата, който носи колоритност на играта и прави самия него колоритен. Той иска да бъде много важен за отбора и знае какво трябва да прави, за да стане такъв. Доказва го с играта си", каза още Мойленстийн.

Това е нещо много важно за един отбор на Юнайтед, който все още чака звездата си Уейн Рууни да възвърне формата и головете си от миналия сезон. Именно заради това Бербатов започна да бележи по-редовно и по-обикновени голове, защото няма кой друг да го прави. Първото му попадение срещу Бирмингам (добавка на празна врата след продължена топка от Джон О'Шей от корнер) не бе типично за творец като него. Във втория му гол вече имаше повече финес, като трябва да се отбележи и перфектният пас на Уейн Рууни, който позволи на Берба да влезе на скорост в наказателното поле и да забие топката в мрежата на Фостър".

Водещи

Най-четени