Бербатов със 70 минути игра при първо реми на Юнайтед за сезона 24.09 | 21:37

Стоук Сити спря устрема на Манчестър Юнайтед към продължаване на перфектната серия от победи в Премиърщип

От Даниел Любомиров

Манчестър Юнайтед последва примера на останалите английски грандове и също не успя да превземе добре укрепената крепост на Стоук Сити - "Британия Стейдиъм" и постигна единствено равенство 1:1. Димитър Бербатов получи шанса да започне като титуляр за "червените дяволи", но за съжаление организаторските му функции, както и недостатъчната нападателна мощ на гостите лиши българина от възможности да се разпише.

Луиш Нани даде аванс на Юнайтед в 27-ата минута след чудесна акция, започнала с двойно подаване с Дарън Флечър. В 52-ата обаче Питър Крауч се извиси над отбраната на шампионите и засече центриране от корнер за 1:1.

В другите мачове от деня Манчестър Сити спечели с 2:0 над Евертън, а Челси се разправи с новака Суонси с 4:1, като Фернандо Торес вкара първия гол за "сините", след което получи червен картон. Тотнъм надигра Уигън като гост с 2:1, а Арсенал сломи съпротивата на Болтън с 3:0. Ливърпул не се даде на амбициозния Уулвърхемптън и го победи с 2:1 на "Анфийлд", Нюкасъл надви Блекбърн с 3:1, а Уест Бромич Албиън направи 0:0 с Фулъм.

Така Манчестър Юнайтед прекъсна серията си от пет поредни победи и има вече 16 точки, с което се изравнява по актив със съгражданите си от Сити. Двата тима си делят първото място, а третият в класирането Челси има 13 пункта. Стоук продължава да заема седма позиция с 9 точки и остава непобеден на своя стадион.

В атака Сър Алекс Фъргюсън бе заложил за първи път през сезона на Димитър Бербатов като партньор на Хавиер Ернандес, като рокадата в атака бе продиктувана от леките физически проблеми на Уейн Рууни.

За съжаление на феновете на "червените дяволи" обаче твърде рано в срещата се наложи принудителна смяна - в 5-ата минута Чичарито бе повален в наказателното поле с чист шпагат от Джонатан Уудгейт. Мексиканското острие дълго време получаваше медицинска помощ край терена и в 11-ата минута трябваше да бъде заменен от Майкъл Оуен.

В 27-ата минута Нани направи отлично двойно подаване с Дарън Флечър, след което напредна и финтира Уудгейт, за да стреля с левия крак по земя от границата на пеналтерията в обратния ъгъл - 0:1.

Давид Де Хеа се отчете с две ключови намеси, които предотвратиха изравняване на резултата още преди почивката. Испанският страж затвърди добрите впечатления от последните си мачове с нови демонстрации за отличен рефлекс.

В началните минути на второто полувреме играта се съсредоточи пред рамката на Юнайтед и напрежението за младия Де Хеа бе осезаемо. Въпреки това той се справяше с ударите от средна и далечна дистанция, но отново показа обичайната си слабост при центриранията.

В 52-ата минута сервирана топка от корнер бе засечена с глава от Крауч и от около седем метра за високия таран не бе трудно да изравни на 1:1.

В даденото от съдията продължение обаче Нани центрира перфектно по дясното крило в наказателното поле за връхлитащия Райън Гигс, който обаче от един метър не успя да прати кълбото в мрежата. Това бе последният шанс за Юнайтед да грабне победата и в крайна сметка срещата завърши наравно.