Бирмингам шокира Арсенал на "Уембли" и отново остави Венгер без трофей 27.02 | 19:50

Бирмингам Сити е новият носител на Карлинг къп

От iNews.bg

Отборът на Бирмингам постигна изключително драматична победа над тима на Арсенал и е новият носител на трофея от турнира Карлинг Къп. Това е едва втора купа в историята на бирмингамския клуб, след като "сините" са триумфирали в същия този турнир през далечната 1963-а година.

На "Уембли" в Лондон Бирмингам стигна до феномелен успех с 2:1 над сочения за фаворит местен тим, който от своя страна отново остана без златен медал. Феновете на Арсенал се надяваха най-после да видят своите любимци с купа в ръцете си, тъй като артилеристите не са достигали до краен успех в някой турнир от цели шест години насам, когато за последно грабнаха Купата на Футболната асоциация.

Попаденията за Бирмингам бяха дело на Никола Жигич през първата част и Обафеми Мартинс в последната минута на редовното време. Робин ван Перси бе изравнил резултата също преди почивката.

Арсенал можеше да открие резултата още в 8-ата минута, когато Насри намери добре Аршавин, който стреля опасно, но Бен Фостър спаси изстрела му. Така се стигна до 28-ата минута на срещата, когато Бирмингам поведе в резултата. След корнер пред вратата на Шчесни, Роджър Джонсън продължи топката с глава, а Никола Жигич изпревари стража на "топчиите" и я вкара в мрежата на Арсенал за 1:0.

До края на полувремето Арсенал се опита да върне попадението. Още в 29-ата минута Ван Перси стреля опасно, но встрани от вратата на Фостър. Десет минути по-късно обаче, момчетата на Арсен Венгер все пак стигнаха до изравнително попадение. След бърза контраатака Джак Уилшър стреля мощно от границата на наказателното поле в напречната греда. Топката попадна у Аршавин, който от крайната линия върна към Ван Перси и холандецът се разписа за 1:1. При този резултат завърши и първата част.

Второто полувреме не донесе по-малко емоции. В 49-ата минута Саня центрира опасно в наказателното поле, където Росицки засече топката от воле, но не намери очертанията на вратата. В 79-ата минута на мача пък отново той получи пас в наказателното поле, но Фостър изби изстрела му. Още в следващата атака пък Насри стреля опасно, но отново Фостър бе на висота и спаси.

Така се стигна до 89-ата минута на мача, когато влезлият в игра само шест минути преди това Обафеми Мартинс донесе титлата на Бирминга. След дълъг пас в наказателното поле на Арсенал и неразбирателство между Лоран Кошчелни и Шчесни, топката рикошира в гърдите на вратаря и попадна в краката на Мартинс, който я прати в мрежата на "топчиите", правейки резултата 2:1.

 

Водещи

Най-четени