Блестяща Ивет Лалова се класира на 1/2-финал на 200 метра 15.08 | 10:48

Българската кралица на спринта слезе под 23 секунди и заслужи място в следващата фаза

От Даниел Любомиров

Българската кралица на спринта Ивет Лалова оправда очакванията към себе си и се класира за полуфиналите на 200 метра на Световното първенство по лека атлетика в Москва.

Лалова беше в последната 7-а серия на пресявките на стадион "Лужники" в изключително силната конкуренция на сребърната медалистка на 100 метра Мюриел Ауре от Кот д'Ивоар и украинката Кристина Стуй.

Ивет успя да финишира на 4-та позиция в бягането си, но записа достатъчно силно време - 22.92 секунди, за да намери спокойно място сред полуфиналистките като второто най-добро от губещите времена.

Като цяло в предишните серии само победителката успяваше да слезе под 23 секунди, така че Ивет съвсем логично намери място в полуфиналите.

Следващото бягане на красивата българка ще бъде около 18:45 часа българско време, когато започва първата полуфинална серия.

Иначе Ауре спечели със силно бягане и резултат 22.66, а Стуй с лично постижение за сезона стана втора с 22.86 секунди. Американката Джиниба Тармо завърши трета с 22.88 секунди.

Освен Лалова, като щастливи губещи напред се класира представителката на Доминиканска република Мариели Санчес с време 23.05, която завърши 5-та в серията на Ивет, и британката Джои Уилямс с 23.00 секунди.

В първите 4 серии не се случиха никакви изненади и фаворитките Шели-Ан Фрейзър-Прайс и Блесинг Окагбаре без особени трудности намериха място на полуфиналите.

В 5-та серия обаче бяха регистрирани най-конкурентните и най-силни резултати - украинката Мария Риемиен стана втората представителка на страната си след Елисавета Бризгина, която се класира на полуфинал.

Тя спечели с великолепното време 22.63 секунди и остави зад себе си Антонин Страхан от Бахамите с 22.66 и Ленора Гион-Фермен с 22.91 секунди - единствено в тази серия атлетките от топ 3 финишираха с време под 23 секунди.

В 6-та серия се подвизаваше трикратната световна шампионка в дисциплината Алисън Филикс от САЩ, която бе изявена фаворитка в тази компания. Американката не допусна изненада и очаквано с блестящо време 22.59 секунди.

Зад Филикс също с много силни резултати останаха Анийша МакЛафлин от Ямайка с 22.78 секунди и французойката Мириам Сумаре, която записа най-доброто си постижение за сезона - 22.83 секунди.

Най-четени