Борбата получи над 100 хиляди лева премии за медалите от европейското 14.04 | 12:55

Всичките ни медалисти от европейското получиха премии от Свилен Нейков

От Краси Киров

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков отличи със 116 800 лв. седете медалисти и техните треньори за доброто представяне на европейското първенство по борба в Дортмунд (Германия).

Сребърните медалисти Тайбе Юсеин, Леонид Базан и Иво Ангелов получиха почетен плакет и премия от 10 000 лв., а техните треньорски щабове по 8 000 лв.

Бронзовите медалисти Анатолий Гуйдя, Христо Маринов, Елис Гури и Станка Златева бяха отличени освен с плакети и с по 8 000 лв., а треньорите им и длъжностните лица с по 6,400 лв. Премия от 4000 лв. за 5-ото си място получава Кирил Терзиев, а щабът му – 3200 лв.

"Искам да изкажа задоволство от представянето ви на европейското първенство. Вашият спорт стои най-добре на международната сцена. Хубаво е да се целим по-нависоко и да гледаме към олимпийските игри. Те се организират на 4 години, а олимпийският шампион си остава завинаги в историята като такъв. Министерството ще продължи на подкрепя българската федерация по борба. Очаквам с нетърпение покриването на олимпийски квоти и отлично представяне на Олимпиадата в Лондон догодина. Бъдете живи и здрави, поздравления за спечелените медали”, приветства борците министър Нейков.

Симеон Щерев получи лично от министъра плакета на Станка Златева, която не можа да присъства на официалната церемония, защото претърпя операция. Той и старши треньорът на класиците Братан Ценов обещаха да се представят добре на световното първенство и да покрият повече олимпийски визи за Игрите в Лондон.

"Радостен съм и благодаря на министър Нейков за наградите. Обещавам да покрием повече олимпийски квоти” - каза Братан Ценов. Към него се присъедини и Симеон Щерев.

"Благодаря за тази хубава среща. Дай Боже след световното първенство да има повече квоти, а и медали след олимпиадата”, заяви треньор №1 на България за 2010 г.

Водещи

Най-четени